Roest aan uw auto

Om inzicht te krijgen in roest aan auto's in Nederland stelden we een aantal vragen over roestvorming aan het Radartestpanel.

In de negentiger jaren werden nieuwe auto's voldoende beschermd tegen roest doordat er een beschermlaag werd aangebracht. Maar uit een Zweeds onderzoek blijkt dat het roestspook terug is. De ANWB en de Bovag zeggen weinig klachten over roest te krijgen, maar de roestpreventiecentra krijgen steeds jongere auto's onder handen die slijtage vertonen in de veelal dunne beschermlaag tegen corrosie.

Om inzicht te krijgen in de situatie in Nederland stelden we een aantal vragen over roestvorming aan het Radartestpanel.

Onze enquete bevatte een aantal vragen over roestvorming bij auto's die maximaal vijf jaar oud zijn. In totaal hebben 14.347 mensen de enquête ingevuld. Van de ondervraagde groep rijdt ruim 41 procent in een auto die 5 jaar of jonger is.

Bijna 20 procent van alle respondenten maakt melding van roestvorming.

Opmerkelijk is dat slechts 14 procent in verband met de roestvorming terug is gegaan naar de garage en dat daarvan ruim de helft zegt dat de klacht naar tevredenheid is opgelost.

Opvallend is dat de Franse en Italiaanse merken, die van oudsher de reputatie hadden roestbakken te zijn opvallend goed hebben gescoord.

Renault 0.1 % ( 9,2 % van de respondenten rijdt Renault )

Citroen 0.4 % ( 5,1 % rijdt Citroen )

Fiat 0.4 % ( 3,8 % rijdt Fiat )

Als meest roestvrije auto's komen Audi, Volvo, Skoda en Honda uit de bus, van de ondervraagden heeft 0% bij deze merken melding gemaakt van roest.

De meeste roest bevindt zich in de volgende onderdelen:

Automerk

Percentage Roest

Alfa Romeo

1,5

Audi

0

BMW

0,6

Citroën

0,4

Deawoo

1,4

Diahatsu

0,5

Fiat

0,4

Ford

4,1

Honda

0

Hyundai

5,4

Kia

5,7

Mazda

0,7

Mercedes-Benz

4,0

Mitsubishi

0

Nissan

0,6

Opel

1,2

Peugeot

2,0

Renault

0,1

Seat

1,3

Skoda

0

Suzuki

3,0

Toyota

0,6

Volkswagen

1,2

Volvo

0

Ook interessant