toggle menu

Slechts 10% doet nog wekelijks een brief op de post

Slechts 10% doet nog wekelijks een brief op de post

Postzegelprijzen stijgen en het aantal brievenbussen neemt af. Aan de andere kant is vorig jaar ook concurrentie gekomen op de bezorgings- en postzegelmarkt. Wat is het effect van deze ontwikkelingen op het aantal mensen dat brievenpost verstuurt? Radar vergelijkt pollresultaten van twee jaar geleden met de resultaten nu.

Polluitslag.

Bijna een derde (30%) van de 831 deelnemers aan onze poll verstuurt alleen brievenbuspost bij speciale gelegenheden zoals kerst, overlijden, geboorte en trouwen, tegenover 23 procent twee jaar geleden. 5 procent geeft aan nooit post te versturen. Ook die groep is gegroeid ten opzichte van twee jaar geleden; toen stuurde 3 procent nooit een kaart of brief.

Twee jaar geleden bleek dat 18 procent van de pollrespondenten minimaal een keer per week post verstuurt. Inmiddels gaat nog maar 10 procent wekelijks naar de brievenbus. Het percentage mensen dat maandelijks brievenbuspost verstuurt daalde in twee jaar van 49 naar 31 procent.

'Brief specialer dan digitaal berichtje'

Pia laat op Twitter weten dat ze een brief 'véél specialer' vindt dan een digitaal berichtje. 'Maar ook ik word lui op dat gebied.' Toch verstuurt ze nog steeds brievenbuspost, 'bijvoorbeeld als bedankje of voor de lol'.

Mtillym schrijft: 'Ik kan de extra moeite wel waarderen.' Ze vindt een brief wel persoonlijk, 'maar een leuk appje kan ook'.

Duurdere postzegels, maar ook concurrentie

Een brief versturen kost behalve de nodige moeite, ook steeds meer geld. De prijs voor het versturen van een brief binnen Nederland is per 1 januari 2018 met 5 cent omhooggegaan naar 83 cent. Tien jaar geleden kostte een postzegel nog 44 cent.

Een goedkopere zegel is sinds eind vorig jaar ook te verkrijgen. Postbezorger Sandd is de concurrentie aangegaan met PostNL. Wel bezorgt Sandd maar twee dagen in de week.

Meer brievenbussen

Minder keuze hebben consumenten wat betreft de brievenbussen. Gedurende de afgelopen twee jaar is een groot deel van de brievenbussen van PostNL weggehaald. Nederlanders moeten volgens de nieuwe postwet vanaf hun huis binnen een straal van 1000 meter een brievenbus hebben. Voorheen was dat 500 meter. Sommige mensen moeten dus bijna een kilometer lopen om een brief te posten. In dat geval is een WhatsApp-berichtje een stuk sneller.

Meer over:

Ook interessant