Te weinig huizen beschikbaar, vindt meerderheid van woningzoekers

Te weinig huizen beschikbaar, vindt meerderheid van woningzoekers

Een geschikte woning vinden is niet altijd even gemakkelijk, zo hebben ook bijna 9.000 leden van ons Testpanel in het afgelopen jaar ondervonden. Meer dan drie kwart van hen vindt dat er te weinig huur- en koopwoningen beschikbaar zijn. Deze en andere huizenmarkt-ervaringen delen zij in een recente enquête.

20.878 leden van het Radar testpanel deden mee aan dit onderzoek. 8.673 van hen (42%) gaven aan dat zij (of hun naasten) een recente ervaring hadden met het zoeken naar een huur- of koophuis. Deze groep hebben we verder ondervraagd.

De verdeling tussen huurwoning- en koopwoningzoekenden is vrijwel gelijk: respectievelijk 44% en 45%. 11% geeft aan beide soorten woningen te zoeken: in de meeste gevallen omdat zij zo breed mogelijk willen zoeken. 1 op de 5 kijkt ook naar huurhuizen vanwege problemen met het verkrijgen van een hypotheek. 1 op de 10 kijkt naar beide markten omdat er haast is met verhuizen.

Aspirant-kopers zijn weliswaar iets positiever over de beschikbaarheid van woningen dan de mensen die een huurhuis zoeken, maar voor beide groepen geldt wel dat een flinke meerderheid hier pessimistisch over is: in beide categorieën zijn te weinig optrekjes beschikbaar. Zowel van de kopers als van de huurders vindt bijna de helft dat de beschikbare huizen te duur zijn.

Een huis vinden duurt voor veel mensen langer dan een half jaar: dit geldt voor de helft van de kopers en voor twee derde van de huurders. Van de zoekenden op de huurmarkt doet de helft er zelfs langer dan 1,5 jaar over, bij de kopers geldt dit voor bijna 40%. Kopers lijkt het dus iets makkelijker af te gaan.

Verhuizen om gezondheidsredenen

Voor iets meer dan de helft van de ondervraagde woningzoekenden is de verhuizing noodzakelijk. Voor twee op de vijf mensen in deze groep is hier bovendien haast bij. Als redenen voor de noodzakelijke verhuizing geeft men onder andere: gezondheid (24%), verbroken relatie (15%), financiën (12%) en op eigen benen staan (11%).

Bijna een kwart (24%) van de mensen voor wie verhuizen noodzakelijk is, moeten dit binnen drie maanden realiseren, en 7% zelfs binnen één maand.

Huurwoningzoekenden: twee derde is langer dan een half jaar op zoek 

Drie op de vijf ondervraagden die een woning willen huren, zijn op zoek naar een sociale huurwoning. De rest geeft aan in de vrije sector te willen huren (15%) of geen voorkeur te hebben (25%).

Appartementen zijn het meest in trek bij (aspirant-)huurders: Bijna twee derde (66%) wil een dergelijk type woning. Ruim een derde (37%) zoekt een rijtjeshuis en een kwart is in de markt voor een seniorenwoning of verzorgings-/verpleeghuis. 4% zoekt een kamer. Deze totalen tellen op tot meer dan 100% doordat bij deze vraag meerdere antwoorden mogelijk waren.

Voor zo'n twee derde van de mensen (68%) duurt de zoektocht naar een huurwoning langer dan een half jaar. De helft van de huurhuiszoekers is er meer dan een jaar mee bezig, en 37% zelfs langer dan twee jaar. Bijna een derde (31%) slaagt binnen een half jaar in zijn zoektocht.

De maximale huurprijs per maand ligt voor vier op de vijf woningzoekenden tussen de 500 en de 800 euro. 87% van de ondervraagden geeft aan dat er niet voldoende huurwoningen beschikbaar zijn in de door hen beoogde prijsklasse.

Volgens drie kwart van de huurwoningzoekers zijn er te weinig woningen beschikbaar en bijna de helft (49%) vindt de beschikbare woningen te duur. Verder geeft iets meer dan een kwart (27%) aan dat de inkomenseisen te hoog zijn en voor iets minder dan een kwart (23%) voldoen de beschikbare woningen niet aan de persoonlijke eisen / wensen.

Koopwoningzoekenden: 50% is een half jaar of langer op zoek

Ook bij de mensen die willen kopen zijn appartementen het meest in trek: 38% heeft zijn zinnen gezet op zit type woning. Iets meer dan een derde (34%) zoekt een rijtjeshuis. 30% wil een vrijstaande woning en een vrijwel even grote groep (29%) is geïnteresseerd in twee-onder-een-kapwoningen. Ook hier geldt dat de totalen optellen tot boven de 100% doordat respondenten hier meerdere antwoorden konden geven.

Ruim een derde (35%) zegt een woning te zoeken met een maximale aankoopprijs tussen de  200.000 en 299.000 euro. 29% noemt 199.999 euro als maximum.

29% van de koopwoningzoekers geeft aan meer dan 5 woningen bezichtigd te hebben. Voor 5% van hen waren het er zelfs meer dan 15. Bijna de helft (48%) is gaan kijken bij 1 tot 5 huizen, en minder dan een kwart (22%) zegt er 0 bezichtigd te hebben.

Van de koopwoningzoekers die onze enquête hebben ingevuld, heeft bijna de helft (48%) nog nooit een bod uitgebracht. Bijna een kwart (24%) bracht 1 keer een bod uit, en nog een kwart heeft tussen de 2 en 5 keer op een woning geboden.

Een op de tien ondervraagden heeft binnen een maand een koophuis gevonden. Voor de helft van de mensen duurt de zoektocht langer dan een half jaar.

Iets meer dan een kwart (27%) vindt dat er voldoende koopwoningen beschikbaar zijn in de gewenste prijsklasse. De meerderheid (73%) vindt dus het tegendeel, maar dit percentage is onder de koophuiszoekers wel wat lager dan onder de huurwoningzoekers (73% tegenover 87%). Potentiële kopers zijn hierin dus iets minder pessimistisch dat de mensen die in de markt zijn voor een huurhuis.

Als voornaamste problemen bij de zoektocht naar een koopwoning noemen respondenten dat er te weinig koopwoningen beschikbaar zijn (57%), dat beschikbare woningen te duur zijn (48%), dat woningen vaak direct al verkocht zijn (45%) en dat beschikbare woningen niet voldoen aan persoonlijke eisen / wensen (39%). (Bij de vraag over dit onderwerp kon de respondent meerdere antwoorden aanvinken; vandaar dat de percentages optellen tot meer dan 100.)

Lees ook: Makelaars luiden noodklok om woningmarkt

Over dit onderzoek
Aan dit onderzoek deden 20.878 leden van het Radar Testpanel mee. 8.673 van hen (42%) gaven aan dat zij (of hun naasten) een recente ervaring hadden met het zoeken naar een huur- of koophuis. Deze groep hebben we verder ondervraagd. Het onderzoek loopt vanaf  liep tussen 5 juli en 5 september 2018. Ook meedoen aan de vragenlijsten van het Radar Testpanel? Meld je (gratis) aan.

Ook interessant