Testpanel: 'Minder treinreizen door afschaffen papieren treinkaartje’

Testpanel: 'Minder treinreizen door afschaffen papieren treinkaartje’

Treinvervoerders kunnen rekenen op minder treinreizigers als ze het plan doorzetten het papieren treinkaartje af te schaffen. Uit onderzoek onder ruim 53.000 Radar Testpanelleden blijkt dat velen voornemens zijn om minder met de trein te reizen als het vertrouwde papieren treinkaartje verdwijnt.

Bijna 80 procent geeft aan weleens met de trein te reizen. Het papieren treinkaartje blijkt vooralsnog het populairste vervoersbewijs: bijna 70 procent reist hier weleens mee. Iets meer dan de helft (52%) reist ook weleens met een ov-chipkaart.

Daarnaast reist een vijfde met een e-ticket. Ook geven respondenten aan vaak gebruik te maken van aanbiedingen en dagkaarten. Slechts 1 procent geeft aan af en toe zwart te rijden. Vanaf 9 juli zijn alle treinreizigers verplicht met een (al dan niet eenmalige) ov-chipkaart te reizen.

Minder treinreizen

Het verdwijnen van het papieren treinkaartje is voor 62 procent van de panelleden die daar nog mee reist een reden om minder met de trein te reizen. Bijna 30 procent zegt daarnaast zelfs het voornemen te hebben dan nooit meer de trein te pakken.

Bijna de helft (48%) van de respondenten gebruikt de ov-chipkaart (nog) niet. Zij hebben daar verschillende redenen voor:

Voor de mensen die niet met een ov-chipkaart willen reizen na 9 juli is er de optie een eenmalige chipkaart aan te schaffen. Voor deze kaart betaal je 1 euro bovenop de ritprijs. Een grote meerderheid van de alle respondenten (79%) vindt dit bedrag echter niet redelijk.

Ervaringen gebruik ov-chipkaart

Van de mensen die de ov-chipkaart al wél gebruiken, is een meerderheid (65%) positief. Zij vinden de kaart prettig in gebruik; het reizen gaat sneller en het is gemakkelijk één kaart te hebben voor het openbaar vervoer. Bijna iedereen (93%) die de ov-chipkaart al vaker gebruikt heeft, begrijpt hoe deze gebruikt moet worden.

Ongeveer 20 procent van de ov-chipkaartgebruikers vindt het gebruik van de kaart niet prettig. Een veelgehoorde klacht is dat er op sommige trajecten tussentijds in- en uitgecheckt moet worden. Van deze groep denkt de overgrote meerderheid (69%) dat het gebruik van de kaart niet gaat wennen.

Bron: TROS Radar

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 53.867 leden van het Radar Testpanel mee. Hiervan reizen 40.121 respondenten weleens met de trein. Het onderzoek vond plaats tussen 3 en 11 juni 2014. De resultaten zijn gewogen op leeftijd, sekse en burgerlijke staat.

Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 150.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De resultaten worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of de website trosradar.nl.

Ook interessant