Tips om je goede voornemens vol te houden (het is nog niet te laat!)

Tips om je goede voornemens vol te houden (het is nog niet te laat!)

Geld besparen staat weer in de top 3 van goede voornemens voor het nieuwe jaar, waar het vorig jaar juist uit deze top was verstoten door het voornemen om meer tijd voor vrienden en familie vrij te maken. De onbetwiste nummer 1: gezonder leven. Dat is bijna 1 op de 3 polldeelnemers van plan in 2022. Hoe hou je je goede voornemens vol? Radar helpt!

Van de 400 pollrespondenten maakt een ruime helft (55%) dit jaar goede voornemens. Dat is vergelijkbaar met de eerdere jaren dat Radar hiernaar vroeg, voor 2018, 2019 en 2021. In alle jaren staat gezonder leven op nummer 1, ook nu weer:

Top 3 goede voornemens 2022

  1. Gezonder leven (31%)
  2. Meer tijd voor mezelf/hobby's (19%)
  3. Geld besparen (17%)

Gezonder leven houdt verschillende dingen in. De een wil afvallen, de ander stoppen met (regelmatig) drinken of roken, of juist met vlees eten: 'Ik ben vegetariër geworden', laat iemand weten. Ook minder snoepen en voldoende slapen komen langs, en veel mensen willen meer bewegen. Zijn 10.000 stappen per dag daarin de gouden standaard, of kan het ook anders? Lees ook hoe je meer beweging in je dagelijkse routine krijgt.

Externe motivator

Een polldeelnemer heeft iemand gevraagd om te helpen bij het volhouden van de goede voornemens: 'Zuchten, wanhopen en deze keer doorgaan. Mijn dochter wordt mijn "externe motivator".' Wie zo'n motivator buiten de eigen kring wil zoeken, kan een coach inschakelen. Lees hoe je een deskundige coach vindt (en niet zomaar een praatjesmaker).

Sommigen denken ook aan de geestelijke gezondheid: 'Me niet zoveel van anderen aantrekken', geeft iemand als goed voornemen, en: 'afstand nemen van polariserend gezeur in de media.' Wie behoefte heeft aan wat opbeurend nieuws, kan op verschillende plaatsen terecht, Radar zette enkele goed-nieuws-sites voor je op een rij. En wie voor meer innerlijke rust wil beginnen met mediteren kan hier praktische tips vinden.

Minder schermtijd, meer hobbytijd

Op de tweede plek staat meer tijd investeren in jezelf en je hobby's. Om daar ruimte voor te maken, kan het helpen om minder tijd te besteden aan je telefoon. Of zelfs digitaal minimalist te worden.

Geld besparen

Misschien hebben mensen wel genoeg van hun familie en vrienden, nu ze via lockdowns al zoveel op elkaar aangewezen zijn. Waar het voornemen om meer tijd aan vrienden en familie te besteden vorig jaar nog op de 3e plek stond, staat daar nu, als vanouds, geld besparen. Radar geeft tips om uit de schulden te komen, waarbij het ook handig kan zijn om in te zien hoe koopzucht en koopverslaving in elkaar zitten: kun je jezelf ervan bevrijden? Verder is de alsmaar stijgende energierekening een goede post om op te bezuinigen. We leggen stap voor stap uit hoe je de energierekening eigenlijk moet lezen, en geven je simpele doe-het-zelfftips voor isolatie.

Een kleine groep van 4 procent wil juist meer geld uitgeven of investeren. Ook deze groep kan zich tegoed doen aan de isolatietips hierboven. Wie geld wil beleggen, kan daarvoor het stappenplan beginnen met beleggen volgen.

Wie meer voor een ander wil doen (7%) kan zich bijvoorbeeld verdiepen in duurzame kleding (hoe kies je dat, en waarom is het belangrijk?), en een lezen over het gebruik van voornaamwoorden (behalve zij en hij ook 'die' en 'hen').

Quote
Ik leef mijn leven altijd al zo goed mogelijk
- Polldeelnemer die geen voornemens heeft gemaakt

Tot slot: 45 procent maakt geen goede voornemens. Sommigen hebben het maken van goede voornemens opgegeven: 'komt toch niets van terecht. We gaan zien hoe het loopt.' Maar er zijn ook mensen die het eerder juist al gelukt is, en voor wie het nu een kwestie van volhouden is: 'Ik ga in het nieuwe jaar door waar ik in het oude jaar mee ben gestopt.' Het kán dus, goede voornemens volhouden. Zet 'm op!

Over de goede-voornemenspoll

De poll over goede voornemens voor het nieuwe jaar is tussen 23 december en 3 januari 2021 ingevuld door 400 mensen. Wil je ook je ervaringen en meningen laten meetellen? Meld je (gratis) aan als lid van het Radar Testpanel, dan kun je behalve aan onze polls, ook aan onze meer uitgebreide vragenlijsten meedoen. Zo weten wij wat jij belangrijk vindt, en kunnen we er aandacht aan besteden.

Ook interessant