Twee derde zit zonder (werkende) koolmonoxidemelder

Twee derde zit zonder (werkende) koolmonoxidemelder

Polluitslag

Koolmonoxidemelders kunnen levens redden. Toch heeft slechts 28 procent een (werkende) melder in huis. Dit blijkt uit een poll onder het Radar Testpanel.

Van de bijna 600 respondenten die de poll beantwoordden, geeft slechts 28 procent aan een werkende koolmonoxidemelder te hebben. 7 procent heeft er wel een, maar niet werkend: de melder is bijvoorbeeld niet opgehangen, of de batterijen zijn aan vervanging toe. Een grote meerderheid, 64 procent, heeft geen melder in huis.

Sluipmoordenaar

Het belang van koolmonoxidemelders wordt keer op keer onderstreept. Zowel door autoriteiten op het gebied van veiligheid, als door nieuwsberichten over de slachtoffers die het gas maakt.

Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd: je kunt het (in tegenstelling tot bijvoorbeeld gas) niet ruiken. Heb je een lek en is je huis niet goed geventileerd, dan stik je, vaak zonder dat je er erg in hebt. Lees meer over koolmonoxidevergiftiging en het voorkomen ervan op de website van de brandweer.

Nieuwe poll

Er staat weer een nieuwe poll klaar op je Testpanel-pagina. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze onderzoeken? Meld je aan.

Ook interessant