Twee op de drie krijgen nog weleens een gratis plastic tas aangeboden in de winkel

Twee op de drie krijgen nog weleens een gratis plastic tas aangeboden in de winkel

Ondanks het plastictasjesverbod komt het nog voor dat winkeliers een gratis plastic tas aan hun klant verstrekken. Dat blijkt uit een poll op de site van Radar. Twee derde van de respondenten (67%) gaf aan er nog weleens een aangeboden te krijgen. Toch is het geen schering en inslag: iets meer dan de helft van de invullers (53%) zegt dat hen dit 'vaker niet dan wel' gebeurt.

Bij een kleine groep gebeurt het nochtans vaak tot zeer vaak: 'Bijna overal waar ik winkel', antwoordt 4 procent van de invullers op de vraag 'Krijg jij nog weleens een gratis plastic tasje aangeboden in Nederland?' Eén op de tien (11%) geeft aan dat dit 'vaker wel dan niet' gebeurt.

Gratis plastic tasjes op de markt

Bij de pollvraag hadden respondenten ook de mogelijkheid om nog een toelichting te typen. Zo konden ze specifieker aangeven wat de plekken / winkels zijn waar zij nog wél een gratis plastic tasje aangeboden krijgen.

Vooral op de markt komt dit nog regelmatig voor, zo suggereert de grote hoeveelheid mensen die dat meldt in het openinvoerveld. 'Op de markt geven ze automatisch plastic tasjes. Je moet aangeven dat je geen tasje wil', schrijft een respondent. Voor iemand anders gaat dat te snel: 'Je marktboodschappen worden al heel snel in een plastic tasje gedaan, nog voordat je kan zeggen dat je zelf een tasje bij je hebt.'

Anderen noemen specifieke kramen. Vooral de viskraam wordt veel genoemd, maar ook andere kraampjes passeren de revue, zoals de groenteboer en de kledingverkoper.

Andere plekken waar pollrespondenten nog gratis plastic tasjes kijgen zijn: de Chinees, de snackbar, de toko, de Turkse of Marokkaanse kruidenier en de apotheek.

Lees ook de uitslag van Radars eerdere poll over statiegeld:

Ook drankblikjes moeten onder de statiegeldregeling vallen

'Gewoon voor het pakken'

Er zijn ook winkels waar de tasjes niet actief worden aangeboden, maar waar ze wel gratis zijn. 'Bij de Action liggen ze gewoon voor het pakken. Terwijl daar toch juist veel winst valt te behalen', constateert een respondent. Iemand anders: 'Bij de supermarkten hangen bij de groenteafdeling nog steeds plastic tasjes waar de groente in moet. Er liggen geen papieren zakken waar je bijvoorbeeld sperziebonen in kunt doen - en je kan ze moeilijk los in je kar gooien.'

Het kan (en gebeurt) ook anders, zo blijkt uit toelichting van diverse respontenten. Zo schrijft een iemand: 'Zelfs in de kringloopwinkels waar ik kom krijg ik nooit meer een tasje, bij enkele krijg je een (gebruikte) plastic tas tegen betaling!'

Zelf meenemen

Verder valt op dat veel mensen zelf tassen meenemen, waardoor ze geen plastic tasjes nodig hebben. Zo lezen we: 'Ik neem zelf altijd gebruikte papieren en plastic zakjes mee.' Een ander laat weten: 'Ik gebruik al jaren mijn eigen tas, zelf gemaakt van dubbele stof met houten handvaten. Is veel sterker!'

Lees ook de tips om wegwerpplastic te verminderen in:

Wegwerpplastic verminderen? Ga voorbereid op pad met deze tips

Geef ook je mening als Testpanellid

Jouw meningen en ervaringen tellen! Regelmatig vragen wij hiernaar middels een poll of vragenlijst. Hiervoor nodigen wij onze Testpanelleden uit. Meedoen is gratis. Je kunt je aanmelden via deze link.

Ook interessant