toggle menu

Uitslag enquête gezondheidsclaims

Uitslag enquête gezondheidsclaims

Jarenlang zijn we overspoeld met reclamespotjes over producten die gezond zouden zijn voor ons. We hebben ons testpanel een aantal vragen voorgelegd om te onderzoeken in hoeverre zij waarde hechten aan deze gezondheidsclaims. 57.832 mensen vulden de enquête in.

Over het algemeen lijken vrouwen vatbaarder voor gezondheidsclaims. Vrouwen kopen vaker producten met anti-oxidanten of bijvoorbeeld extra calcium dan mannen, omdat zij denken dat dit gezond is.

Anti-oxidanten

Ruim een vierde van ons testpanel koopt wel eens producten, omdat er anti-oxidanten in zitten. Hiervan denkt 37 procent dat anti-oxidanten gezond zijn. Vrouwen blijken vaker (42 procent) te denken dat dit stofje gezond is dan mannen uit ons testpanel (32 procent).

Wanneer we het panel vragen wat anti-oxidanten voor ze doen, denkt 30 procent dat deze je beschermen tegen ‘vrije radicalen’. Het merendeel (41 procent) heeft echter geen idee. In werkelijkheid blijken er geen positieve effecten op de gezondheid bekend te zijn bij inname van anti-oxidanten.

Suikervrije kauwgom

Van de vrouwen koopt 55 procent wel eens suikervrije kauwgom en 37 procent van de mannen (gemiddeld 46 procent). Wat suikervrije kauwgom voor het gebit kan doen, weet het testpanel niet precies (59 procent).

Calcium

Het promoten van extra calcium in producten is één van de voornaamste claims, wat zich in het verleden uitte in slogans als ‘sterk van melk’. Een derde van het testpanel koopt wel eens een product met extra calcium (33 procent van de vrouwen; 27 procent van de mannen).

Maar liefst driekwart van het testpanel is van mening dat calcium gezond is. Mannen zijn daarentegen minder overtuigd (67 procent) van deze claim dan vrouwen (82 procent). 22 procent denkt dat je sterke botten krijgt van calcium. Voor opgroeiende kinderen is calcium in producten zeker van belang gebleken; voor ouderen is deze claim echt minder bewezen.

Probiotica

In tegenstelling tot calcium, is het testpanel minder overtuigd van probiotica. Van het testpanel koop 20 procent wel eens een product, omdat er probiotica inzitten. Maar liefst 46 procent van de vrouwen denkt dat probiotica goed is voor de darmflora. De claim dat probiotica de stoelgang bevorderd is echter nooit bewezen.

Gerelateerd

Ook interessant