toggle menu

Uitslag enquête restschuld

Uitslag enquête restschuld

In onze uitzending hebben we aandacht besteed aan restschuld. Als een huis na de verkoop minder oplevert dan de hypotheekschuld, dan spreken we van een restschuld. Steeds meer mensen moeten hun huis met een restschuld verkopen.

Minister Blok (Wonen en Rijkdienst) heeft een regeling getroffen om de woningmarkt op gang te helpen. Banken kunnen hierdoor sinds 1 januari 2013 een eventuele restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Radar was benieuwd in hoeverre ons testpanel te maken heeft gehad met een restschuld en het meefinancieren hiervan in een nieuwe hypotheek.

In totaal vulden 53.503 mensen te enquête in. Hiervan heeft meer dan zeven procent onlangs een huis verkocht of momenteel in de verkoop. De hypotheken lopen voornamelijk via de Rabobank (22%), ING (15%) en ABN Amro (10%). 

Twaalf procent van het testpanel die hun huis inmiddels verkocht heeft, kampt momenteel met een restschuld. De restschuld van deze mensen is aanzienlijk: 22 procent heeft een restschuld van 50.000 euro of meer. Maar liefst 44 procent heeft een restschuld tussen de 20.000 en 50.000 euro. Deze mensen hebben hun huis verkocht voor een lager bedrag dan deze was aangekocht.

Opvallend is dat maar liefst 77 procent hun hypotheek niet heeft kunnen meefinancieren in een nieuwe hypotheek, hetgeen Minister Blok mogelijk gemaakt heeft. De voornaamste reden voor het niet kunnen meefinancieren is dat de hypotheek te hoog zou worden door de restschuld (26%). In 14 procent van de gevallen heeft de bank geen reden opgegeven. Van de respondenten geeft 37 procent aan door de restschuld in financiële problemen te zijn gekomen.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant