toggle menu

Uitslag Testpanel Enquête Bloeddrukverlagers

Uitslag Testpanel Enquête Bloeddrukverlagers

De meeste artsen en deskundigen zeggen dat je uiterst terughoudend moet zijn met het voorschrijven van medicijnen bij mensen met een laag risico op hart- en vaatziektes. Uit ons testpanel blijkt dat ruim 26.000 testpanelleden bloeddrukverlagers slikken of hebben geslikt.

De richtlijn die door artsen gehanteerd wordt is heel duidelijk. We hebben deze richtlijn gehanteerd als leidraad voor onze enquête. Een van de belangrijkste uitkomsten van onze enquête is dat er makkelijk en te snel wordt voorgeschreven.

 

Voordat een arts bloeddrukverlagers voorschrijft, hoort de arts de leefstijl van de patiënt te bespreken. Uit ons testpanel blijkt dat bijna de helft (48,7 procent) geen leefstijladvies gekregen heeft van hun behandelend arts. Ruim 70 procent geeft daarnaast aan dat zij hun leefstijl zouden willen aanpassen als dat zou betekenen dat ze geen pil hoeven te slikken.

Daarnaast hebben we ons testpanel gevraagd wat ze een acceptabel aantal mensen vinden die bloeddrukverlagers slikken om één hartaanval of beroerte te voorkomen. Bijna de helft (44,8 procent) van de respondenten zegt dat het of bij iedereen moet werken of in ieder geval bij 1 op de 5 mensen.

Van onze testpanelleden heeft een vijfde (18 procent) last gehad van bijwerkingen.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn: duizeligheid, koude handen en voeten, vermoeidheid en hoesten. Van deze groep is bijna een vierde (23,4 procent) gestopt vanwege de bijwerkingen.

Nogmaals, als je een bloeddrukverlager slikt: Stop nooit uit jezelf maar doe dit altijd in overleg met je arts.

Gerelateerd

Ook interessant

Ga nu naar Lees meer over de onderwerpen in deze uitzending