Verdeeldheid over mondkapjes: baat het niet, dan... kost het alsnog geld

Verdeeldheid over mondkapjes: baat het niet, dan... kost het alsnog geld

Slechts een kwart van ruim 4.300 ondervraagden staat positief tegenover het dragen van een mondkapje. Ruim een derde doet er liever niet aan mee, nog eens 39 procent is neutraal; als het moet, dan moet het. Veel mensen hekelen de schijnveiligheid, de kosten en alle onduidelijkheid over de werking en het juiste gebruik. 'Ik denk dat mensen mondkapjes uit zuinigheid gaan hergebruiken', zegt een respondent. Weet jij hoe je een mondkapje goed op- en afzet?

Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en in het vliegtuig. Radar hield een poll onder 4.330 mensen. 23 procent heeft al wel eens een mondkapje gedragen, de overige 77 procent (nog) niet. 'Benauwend' en 'het zit vervelend', zeggen mensen, zoals deze respondent: 'Heb 'n mondkapje geprobeerd, maar heb het al na 'n half uurtje afgedaan. Ik vond het niet prettig, erg warm en benauwd! Hoe moet dat bij dertig graden zijn? Lijkt me ook niet echt gezond.' Ook klagen mensen dat hun bril beslaat.

Quote
Ik voel me veiliger met een mondkapje
 

Anderen ervaren dankzij het dragen van een mondkapje juist een gevoel van veiligheid: 'Ik loop minder gespannen rond in onder andere de supermarkt', zo laat een polldeelnemer weten.

'Mondkapje creëert schijnveiligheid'

Dat gevoel van veiligheid wordt ook door veel mensen aangehaald als argument tégen mondkapjes: wie een mondkapje draagt, zou het niet zo nauw meer nemen met de andere regels, zoals 1,5 meter afstand houden. Een respondent ziet dat gebeuren in Duitsland, waar mondkapjes verplicht zijn bij het winkelen. Veel polldeelnemers laten dan ook weten nog altijd zoveel mogelijk thuis te blijven, handen te wassen en afstand te bewaren.

Quote
Ik mijd liever plekken waar mondkapjes nodig zijn
 

Van degenen die positief tegenover het dragen van een mondkapje staan, hanteren velen het motto: baat het niet, dan schaadt het niet. En: is het niet voor jezelf, dan wel voor een ander. 'Fijn als de ander dat dan ook voor jou doet', zegt een respondent. 'Ik vind het niet prettig om mijn uitgeademde lucht weer in te ademen, maar om anderen te beschermen ben ik hiertoe wel bereid.' Sommigen zouden liever zien dat mondkapjes op meer plekken waar mensen samenkomen verplicht worden. ' Alles wat besmetting enigszins vermindert zou verplicht moeten worden', stelt een respondent. 'In ieder geval tot er en vaccin of behandeling beschikbaar is', vult een ander aan.

Quote
Burgers worden onnodig op kosten gejaagd
 

Oplopende kosten

In alle groepen geven mensen aan dat mondkapjes wel een behoorlijke kostenpost zijn: 'alles voor de veiligheid maar ze zijn slecht te koop en als je er wel aan kan komen, betaal je ze heel duur.' En: 'Dezelfde lui die zeggen dat je dat moet doen, zeggen ook dat ongekeurde mondkapjes niet helpen. Zo worden burgers onnodig op kosten gejaagd.'

Mondkapjes zijn een flinke kostenpost

Een respondent rekent voor: 'Je betaalt gemiddeld 1 euro per stuk. De voorlichting is : bij de heen- en terugreis een schoon mondkapje. Dit is € 2,00 per dag p.p., bij een vijfdaagse werkweek gemiddeld €40,00 per maand. De stoffen wasbare mondkapjes zijn minimaal €5,00 per stuk. Dit keer twee per dag en vijf keer per week is : €50,00 om ze aan te schaffen. Als er meer personen uit eenzelfde huishouding met het openbaar vervoer moeten, is dit een flinke kostenpost.'

Zelf een mondkapje maken? Radar legt uit hoe je dat aanpakt

De kosten brengen ook een risico met zich mee, zo legt deze respondent uit: 'Ik denk dat men ze uit zuinigheid gaat hergebruiken. Want goedkoop zijn ze niet.' Daarnaast worden ze ook niet altijd op de juiste manier gebruikt. Daarover bestaat veel onduidelijkheid, blijkt uit de opmerkingen. 'Meer geschreven uitleg en/of filmpjes hoe een mondkapje veilig te gebruiken is wel nodig', laat iemand weten. Deze respondent komt al aardig in de buurt: 'Je mag een masker maar 1 keer gebruiken en dan moet je hem op de juiste manier af doen en weggooien of op 60% uitwassen.' Een ander vult aan: 'opzetten en weer afdoen, in je jaszak steken en later weer opzetten, zal zeker geen goede bijdrage zijn'.

Quote
Totdat bewezen is dat het echt effectief is, draag ik ze niet.
 

De overheid heeft een video gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je een mondkapje op de juiste manier gebruikt. Zo is het ook belangrijk dat je bij het op- en afdoen alleen het lint of elastiek aanraakt, en niet het mondkapje zelf. Bekijk de instructievideo hieronder:

Voor uitgebreidere informatie over het gebruik en onderhoud van niet-medische mondkapjes kun je terecht op de website van NEN. Daar staat zowel een filmpje als een brochure die gratis kan worden gedownload.

Over de poll naar mondkapjes

4.330 mensen beantwoordden tussen 26 mei en 2 juni 2020 de vraag hoe zij tegenover het dragen van een mondkapje staan. Wil jij vaker je mening en ervaring delen? Meld je aan voor het Radar Testpanel, dan ontvang je voortaan een uitnodiging als we een onderzoek open hebben staan. Meedoen aan onze polls kan ook altijd, je vindt ze op de site en in onze nieuwsbrieven.

Meer over:

Ook interessant