toggle menu

Verpakkingen: bron van ergernis

Verpakkingen: bron van ergernis

Polluitslag.

Verpakkingen vormen een bron van ergernis. Slechts 4 procent van ruim 11.000 pollrespondenten ergert zich er níet aan.

Verpakkingen zijn vaak onnodig groot, of ze bevatten teveel materiaal. Dat stoort mensen. Twee derde van de pollrespondenten ergert zich vooral omdat het teveel aan verpakking milieuonvriendelijk is. Voor 30 procent is het feit dat er vooral lucht verkocht wordt de grootste ergernis.

Uiteraard zijn er nog veel meer ergernissen te bedenken. Dat sommige verpakkingen lastig te openen zijn, bijvoorbeeld. Zo ergert Maria zich 'heel erg aan bijvoorbeeld een aardappelschilmesje geseald in plastic op karton. Niet open te krijgen, daar heb je dan dat mesje voor nodig…'

Meld je ergernis

Bij deze poll waren de keuzemogelijkheden echter beperkt. De focus ligt hier namelijk op het nut van (een overdaad aan) verpakking. Soms lijkt de verhouding zoek. De ergernis is al eerder opgemerkt: er is zelfs een speciaal meldpunt voor, doeltreffend het Meldpunt Verpakkingen geheten.

Bij dit meldpunt kun je terecht met ergernissen, maar ook met vragen en ideeën over verpakkingen en milieu. Voorzien van reacties van de betreffende bedrijven (aan wie de meldingen worden doorgegeven) en toelichtingen kun je ingebrachte onderwerpen doorlezen op de site. Het doel van het meldpunt is bedrijven te stimuleren verpakkingen duurzamer te maken, en om consumenten over dit onderwerp te informeren.

Koffiecapsules en chipszakken

Hans zat zich toevallig 'zojuist ook echt aan te ergeren', toen de poll online kwam, zo mailt hij. 'Een mooi voorbeeld van dit soort onnodige verpakkingen zijn de koffiecapsules van Jumbo huismerk (voor de nespresso machines). Jumbo heeft duidelijk een kopie willen maken van de DE-verpakkingen. DE verpakt haar koffie in plastic voorgeperforeerde capsules die het aroma van de koffie niet vasthouden. Om die reden moeten alle plastic capsules dus per stuk, in wederom plastic, worden verpakt. De cacpsules van Jumbo zijn echter niet voorgeperforeerd maar luchtdicht afgesloten en hebben het dus totaal niet nodig om ook nog eens per stuk verpakt te worden… Zonde van de enorme hoeveelheid plastic die zo dus verspild wordt...'

Andere voorbeelden van overdreven verpakkingen: Een zak chips: '50% chips, 50% lucht', zo laat Koen weten. Iemand anders ergert zich aan een ton popcorn die maar voor de helft gevuld is. Joa vraagt zich af waar de enorme verzenddoos om zijn bestelling voor nodig is. Net als Eva, die een behoorlijk pakket ontvang en zich afvraagt wat erin zou zitten: één flesje nagellak!

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls? En aan de enquêtes van het Radar Testpanel? Schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid, via deze vragenlijst. Wie al lid is van het Testpanel, vindt de nieuwe poll op de persoonlijke pagina.

Ook interessant