toggle menu

Weinig controle op gebruik slaapmedicatie

Weinig controle op gebruik slaapmedicatie

Huisartsen en apothekers controleren maar nauwelijks op het gebruik van slaapmiddelen. Deze zorgwekkende conclusie trekt Radar na een enquête onder ruim 16.000 gebruikers van slaapmedicatie, ook wel ‘pammetjes’ genoemd.

Het onderzoek is onder totaal 49.012 Testpanelleden uitgevoerd. Hiervan gebruikt ruim 18,5 procent ten tijde van het onderzoek slaapmedicatie. Daarnaast heeft 15,3 procent in het verleden middelen gebruikt.

Lang gebruik slaapmiddelen

Van de huidige gebruikers slikt 62 procent al langer dan 2 jaar slaappillen. Dit is een opvallend en alarmerend cijfer, aangezien het nooit wetenschappelijk bewezen is dat het gebruik van slaapmiddelen langer dan 2 weken zinvol is. Daarnaast ervaart 12 procent bijwerkingen door de medicatie.

Gebruikers hebben last van sufheid (55%), concentratiestoornissen (30%), geheugenstoornissen (23%), hoofdpijn (20%) en een verminderd libido (20%). Ook heeft ruim een vijfde het gevoel niet meer zonder middel te kunnen slapen. Daarnaast geeft ruim 13% procent aan verslaafd te zijn aan het middel.

Weinig controle door artsen en apothekers

Maar liefst 70% van de ondervraagde gebruikers wordt nooit door hun arts of apotheker benaderd over het gebruik van de slaapmedicatie. Bij 80% heeft hun huisarts nooit voorgesteld om te stoppen, zelfs niet als de medicatie langdurig gebruikt wordt. Een derde van de gebruikers is daarnaast nooit gewezen op de verslavingsgevoeligheid van slaapmedicatie.

Ontwenningsverschijnselen

Van de oud-gebruikers vond 10 procent stoppen met slaapmedicatie niet gemakkelijk. Daarnaast heeft 13 procent ontwenningsverschijnselen ervaren na het stoppen. Ruim 60 procent heeft last gehad van het rebound effect, waardoor zij niet meer konden slapen. 

Daarnaast hadden zij last van hevige angst (30%), tintelingen in ledematen (24%) en overgevoeligheid voor geluid (14%). 40 procent heeft een aantal weken last gehad van deze ontwenningsverschijnselen.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 49.012 Testpanelleden mee. Hiervan gebruiken 9093 leden op dit moment slaapmedicatie. Daarnaast hebben 7514 in het verleden slaapmedicatie gebruikt. Het onderzoek heeft plaatsgevonden tussen 28 maart en 7 april. Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 140.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De resultaten worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of de website trosradar.nl

Tekst: TROS Radar

Grafieken: Infogr.am

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant