toggle menu

Weinig twijfel aan hypotheekkeuze, wel veranderplannen

Weinig twijfel aan hypotheekkeuze, wel veranderplannen

Spijt van hun hypotheekkeuze hebben mensen niet, maar overstappen op een vaste lage rente klinkt aanlokkelijk, zo blijkt uit onderzoek onder het Radar Testpanel. 73 procent van de mensen met een variabele rente heeft overigens geen idee van de opslagen die bovenop hun hypotheekrente komen.

De hypotheekrente staat historisch laag. Balen mensen daardoor van hun vaste hypotheekrente? Zouden ze het weer vastzetten, als ze nu een nieuwe hypotheek(periode) ingaan?

Van de ruim 26.000 respondenten die in bezit zijn van een hypotheek betaalt het overgrote deel tussen de 3,23 en 5,51 procent rente. 18 procent weet niet hoeveel zij op dit moment aan rente betalen – al vermoedt 69 procent van deze groep wel dat het meer is dan de huidige rentestand.

Meesten lossen niet af

Het grootste gedeelte van de respondenten (55%) lost de hypotheek niet af. 16 procent lost alleen soms een bedrag af. Bijna een derde doet dit op regelmatige basis, bijvoorbeeld via een bankspaarrekening, een annuïteitenhypotheek of door zelf geld over te maken.

Vaste rente verreweg meest gekozen

Een vaste rente is verreweg het vaakst gekozen: 83 procent heeft het rentepercentage vast laten zetten. 10 jaar is de meest gebruikelijke (42%) looptijd. De belangrijkste reden om voor vaste rente te kiezen, is zekerheid: 42 procent geeft aan graag te willen weten waar ze aan toe zijn. Anderen zien een rentevaste periode als een verzekering, wat ze verstandig lijkt, vinden een variabele rente te risicovol of hebben op aanraden van hun adviseur voor rentevast gekozen.

10 procent geeft aan spijt te hebben van hun rentevaste keuze. 8 procent zou voor een variabele rente kiezen. 15 procent zou voor een kortere periode kiezen, 12 procent juist voor een langere. 49 procent zou voor dezelfde periode gaan als nu.

Nieuw rentevoorstel valt mee

Wie recentelijk een voorstel heeft gekregen over een nieuwe rentevaste periode, vond dat over het algemeen (69%) meevallen. Zelfs bij wie de rente hoger uitviel dan in de reclames, vond een derde het voorstel nog meevallen.

38 procent zou vanwege de lage rente wel over willen stappen naar en andere hypotheekverstrekker. Slechts 4 procent doet dit ook, de rest wordt tegengehouden door de kosten van bijvoorbeeld een notaris, of een overstapboete (28%), een gebrek aan tijd (3%) of een restschuld (3%). 52 procent wil niet overstappen.

Geen idee van opslagen bovenop variabele rente

9 procent van de hypotheekbezitters kozen voor een variabele rente, voornamelijk omdat de maandlasten het laagst zijn en omdat mensen niet meer rente willen betalen dan nodig. Ook geven mensen aan dat zij nog ruimte in hun budget hebben voor een hoger bedrag, als de rente stijgt.

Waar 10 procent van de mensen met een vaste rente spijt heeft van de keuze, heeft slechts 2 procent dat van de respondenten met een variabele rente dat. 27 procent geeft aan wel bang te zijn dat de bank de opslagen (extra kosten bovenop de basisrente) verhoogt. 43 procent maakt zich daar geen zorgen om. 73 procent geeft aan niet te weten welke opslagen hij of zij betaalt.

Ondanks de geringe twijfel aan hun keuze voor een variabele hypotheek, zegt 20 procent wel van plan te zijn om de rente vast te laten zetten, nu de rente zo laag staat.

Bekijk de uitzending over dit onderwerp

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 30.351 leden van het Radar Testpanel mee. 26.013 hiervan bezitten ten minste één koophuis met hypotheek. Het onderzoek vond plaats tussen 6 en 20 maart 2015.

Het Radar Testpanel bestaat uit ongeveer 90.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of voor nieuwsberichten op de website radartv.nl.

Ook interessant