Zo stel je je fietsverlichting goed af

Zo stel je je fietsverlichting goed af

94% van de pollrespondenten zegt werkende fietsverlichting te hebben. Het overgrote deel daarvan (89%) heeft vaste fietsverlichting, 11% gebruikt losse lampjes. Een rondgang op Twitter geeft echter een ander beeld. Als we vragen wat wel of niet prettig wordt ervaren aan de verlichting van medeweggebruikers reageert @GielSpekkopers: 'Dat hun verlichting meestal NIET aanstaat, in combinatie met donkere kleding en geklooi met de smartphone.'

@Marie_Liesbet zegt: 'Het stoort me als ze [fietslampjes, red.] in mijn ogen schijnen (zeker die felle leds) en me verblinden'. En @rv_2000 schrijft: 'Elektrische fietsen hebben fel licht, prima, maar stel die voorlamp dan goed af en niet omhoog!'

Hoe stel je je fietsverlichting goed af? De Fietsersbond geeft op de site tips. Een lamp zorgt er niet alleen voor dat je zichtbaar bent voor je medeweggebruikers, maar ook dat je op slecht verlichte wegdelen zelf kunt zien waar je fietst.

Je licht goed afstellen

Als je je fietslicht goed wil afstellen, moet je op meerdere zaken letten:

  • Zorg dat je een breed deel van de weg kunt zien. Zodat je niet alleen de weg ziet, maar ook de berm en eventueel naderende bochten.
  • Het felste punt van de lamp ligt niet te dicht bij het voorwiel. Als dat wel het geval is dan focussen je ogen namelijk daarop en zie je niet meer wat er verder voor je ligt.
  • Stel je je fietslicht echter te hoog in, dan kan het juist weer een last zijn voor tegenliggers. Volgens de Fietsersbond is een cut-off dan handig: op de koplamp zit dan een strakke grens tussen het felste deel (dat verderop op de weg schijnt) en het deel dat recht naar voren schijnt (en dus in de ogen van je tegenliggers komt).
  • Een fietslamp met ronde bundel is niet goed af te stellen, je verblindt je tegenliggers óf je hebt geen goed beeld van de weg die voor je ligt.
  • Let er op of het fietslicht er ook voor zorgt dat je vanaf verschillende hoeken goed zichtbaar bent.

Ook je mening geven?

1227 mensen vulden de poll over fietsverlichting in. Wil jij ook je mening geven en je ervaringen delen? Een nieuwe vraag staat klaar op de site van het Radar Testpanel. Ben je nog geen lid? Dat kun je gratis worden door deze vragenlijst in te vullen.

Bron: Radar / Fietsersbond

Ook interessant