Zonnepanelen stijgen in populariteit

Zonnepanelen stijgen in populariteit

Polluitslag.

Zonnepanelen zijn in populariteit gestegen in vergelijking tot een jaar geleden. Destijds had 10 procent van de pollrespondenten zonnepanelen. Dat is binnen een jaar meer dan verdubbeld: 21 procent geeft aan panelen te bezitten.

In totaal staat 83 procent van ruim 500 pollrespondenten positief tegenover eigen zonnepanelen. De groep die de vraag of zij eigen zonnepanelen zouden willen negatief beantwoordt, is gekrompen van 22 naar 17 procent.

Grote investering

Net als een jaar geleden geldt voor de meeste mensen die zonnepanelen zouden willen, dat de aanschaf- en installatiekosten ze tegenhoudt. Waar dat vorig jaar voor 46 procent van de respondenten het grootste obstakel vormde, geldt dat nu voor meer dan de helft: 52 procent. Deze stijging geldt ondanks dat de aanhoudende prijsdaling van zonnepanelen, waarover onlangs werd bericht.

Ruim 1 op de 5 respondenten (23%) die aangeven zonnepanelen te willen, hebben geen geschikt huis daarvoor. 11 procent van deze groep heeft zich er nog nooit in verdiept, 9 procent zegt zich tegengehouden te voelen door regelgeving. Tot slot voelt 1 op de 20 zich helemaal niet tegengehouden: zij geven aan binnenkort panelen aan te willen schaffen.

Zonnepanelen aanschaffen? Let hierop

Radar maakte een uitzending over (te) goedkope zonnepanelen. Hoe zorg je er nu voor dat je als koper het kaf van het koren scheidt? Lees de tips en kijk de uitzending hier terug.

Wil je weten wat de toekomst van zonnepanelen is? Professor Miro Zeman van de TU Delft legt het uit. Zonnepanelen liggen straks niet meer óp je dak, maar zíjn je dak. Bekijk het filmpje.

Of... bouw jij liever je eigen zonnecollector? Hans Scholtze deed het. Lees alles over zijn aanpak en bekijk de video.

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls? En aan de enquêtes van het Radar Testpanel? Schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid, via deze vragenlijst. Wie al lid is van het Testpanel, vindt de nieuwe poll op de persoonlijke pagina.

Ook interessant