Zorgpolissen vergelijken: 'Belangrijk, maar bijna niet te doen'

Zorgpolissen vergelijken: 'Belangrijk, maar bijna niet te doen'

Polluitslag.

Wel of geen nieuwe zorgverzekering afsluiten? 51 procent van ruim 750 pollrespondenten vergelijkt dit jaar weer verschillende polissen. Dat is 5 procent minder dan vorig jaar.

Vóór 31 december moet je je zorgverzekering opzeggen, als je een nieuwe wil afsluiten. Deze nieuwe verzekering uitzoeken kan vervolgens nog tot en met 31 januari 2017. Of mensen daadwerkelijk overstappen, is dus nog niet bekend. Wel zegt net iets meer dan de helft polissen te vergelijken. Vorig jaar was dat nog 56 procent.

Sietze (@sietzesch) is een van de vergelijkers. Hij hoeft er een jaar lang niet meer naar om te kijken, want hij heeft het klusje al geklaard: 'M'n vrouw stapt over (met de kinderen), ik blijf bij de huidige.' Ook @rene_vdberg heeft het al uitgezocht: 'Gedaan. Gewoon ff voor zitten op een regenachtige zondag.'

'Niet te doen'

Een behoorlijk grote groep, 43 procent, laat alles zonder te vergelijken bij het oude. Dat scheelt werk, maar je weet óók zeker dat het je dan geen geld gaat schelen. Reden dat mensen het niet doen, zo valt op te maken uit veel reacties op Twitter, is dat het 'teveel gedoe is', of zelfs 'niet te doen'. Mensen vergelijken het met de belastingaangifte, of het uitzoeken van een mobiele abonnementen. Het is ingewikkeld en er de opties zijn eindeloos. Zoals @gijsplas het verwoordt: 'Ze laten zich bijna niet vergelijken omdat er naast de prijs er op details veel te veel verschillen zijn. Ook zijn veel details over vergoedingen nog niet duidelijk of zelfs niet bekend op het moment dat je moet gaan kiezen.'

Hoe pak je het aan?

@LindaToday2016 ziet de noodzaak van het vergelijken in, maar vraagt zich af: 'Zou dat niet eenvoudiger kunnen?' Een beginpunt kan natuurlijk de huidige polis zijn, zoals Leo van Dijk (@LCAvanDijk) het aanpakt: 'Zit nog steeds prima waar ik al jaren zit. Kijk het overigens wel elk jaar even na.' Meer tips voor het maken van de afweging, zo tegen het einde van het jaar, vind je in dit hulpartikel: Zorgverzekeringen vergelijken: handvatten voor een lastig klusje.

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls en onderzoeken van het Radar Testpanel? Een nieuwe poll vind je op radartestpanel.nl. Ben je nog geen Testpanellid, schrijf je dan (gratis) in via de intake-enquête. Je kunt dan niet alleen meedoen aan polls, maar ontvangt ook uitnodigingen voor de onderzoeken van Radar.

Ook interessant