Cholesterol

Cholesterol

Wat gebeurt er bij een hartaanval?

Elk jaar krijgen tienduizenden mensen in Nederland een hartaanval. Dit gebeurt als het hart geen bloed meer krijgt. Wat gaat daaraan vooraf?

Het hart heeft zuurstof nodig. Dit haalt je hart uit je bloed. Dit bloed wordt aangevoerd door bloedvaten die rondom je hart liggen, ook wel de kransslagaders genoemd. De wanden van die vaten zijn, als je gezond bent, helemaal glad. Door ongezond leven (bijvoorbeeld: te veel eten, roken), beschadigen die bloedvatwanden.

Afweercellen schieten te hulp

Als die wanden van bloedvaten kapot gaan, worden er signalen naar cellen gestuurd om je vaten te komen repareren. Die afweercellen schieten te hulp en zetten de spiercellen in de wand aan om zich te vermeerderen.

Het wordt daardoor een beetje druk bij de wand van het bloedvat. Kleine vetdeeltjes, bijvoorbeeld uit het slechte cholesterol (LDL), dat normaal moeiteloos door je aderen stroomt, blijven nu hangen. De afweer- en spiercellen eten dit op, en zwellen op tot 'schuimcellen'. Deze afwijking ontstaat in je bloedvat, en is een combinatie van levende cellen, dode cellen en vetdeeltjes. Dat noemen we plaque.In dat plaque komt ook calcium te zitten. Het proces heet dan ook 'aderverkalking'.

Als de plaque scheurt...

Als de plaque openscheurt, ontstaat acuut een probleem. Dat gebeurt als de bloedvatwand niet stevig genoeg is. Het wondje dat ontstaat, maakt dat het bloed ter plaatse stolt. Dat stolsel sluit je bloedvat af, en het bloed kan niet meer alle hartspiercellen bereiken. Een deel van je hart krijgt te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Daardoor ontstaat pijn, en kan het hart minder goed kloppen.

Krijgt je hart, of een deel van je hart, geen zuurstof? Dan sterft het af. Zonder snelle behandeling in het ziekenhuis kan dit de dood tot gevolg hebben.

Opgelet: heeft deze uitzending over cholesterolverlagers je aan het denken gezet? Stop / minder nooit zomaar met je medicijnen, overleg altijd eerst met je arts. Stap ook niet zonder overleg met je dokter over op een ander middel.

Kijk de Radar Extra (deel 1) over cholesterol terug

Meld je aan voor de nieuwsbrief over cholesterol (eenmalig) en mis niets

Heb je de Radarapp op je tablet of telefoon geïnstalleerd? Volg dan het onderwerp cholesterol (klik hieronder op het plusje bij cholesterol) en blijf op de hoogte.

Meer over:

Ook interessant