Cholesterol

Cholesterol

Wat is overgewicht?

Overgewicht bereken je met de Body Mass Index (BMI). Heb je een gewicht met een BMI tussen de 19 en 25? Dan wordt dat als gezond beschouwd. Zit je met je gewicht tussen de 25 en 30? Dan heb je overgewicht.

Vanaf een BMI van 30 spreken we van obesitas. In Amerika heeft 75% van de mensen overgewicht. Toch wonen daar niet de meeste dikke mensen. Dat is op het eilandje Nauro. Op Nauro heeft maar liefst 70% van de mensen obesitas. Dit komt deels doordat hun voorouders veel tijd op zee doorbrachten, en hun genen goed zijn in het lang opslaan van calorieën. De grootste boosdoener is dat ze sinds 40 jaar geïmporteerd voedsel eten. In plaats van vis en groente eten ze veel rijst en drinken ze cola, gebruiken ze veel bakmeel en suiker.

Drenthe en Utrecht

Ook in Nederland worden we steeds dikker. Maar liefst de helft van de Nederlanders is te zwaar. In Nederland heeft bijna 15% van de mannen en vrouwen last van ernstig overgewicht. De provincie Drenthe kent al jarenlang de hoogste cijfers: daar is 53% te dik. Dit komt door een combinatie van factoren. Maar een ding weten we zeker: doordat de dorpen in Drenthe ver uit elkaar liggen, pakken Drentenaren vaker dan andere Nederlanders de auto. De provincie Utrecht heeft de laagste overgewichtcijfers, daar zijn ze bijna 10% lager.

Deze animatie over overgewicht is onderdeel van het Radar Extra-tweeluik over cholesterol. Meer video's en extra's over cholesterol vind je op deze pagina.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, hulpartikelen en uitzendingen? Download dan de Radarapp. Je kunt het onderwerp 'cholesterol' volgen door hieronder op het plusje te klikken. Meld je aan je voor de nieuwsbrief en ontvang eenmalig alle artikelen en video's rondom cholesterol.

Ook interessant