Overleef de energierekening

Overleef de energierekening

Hoe werkt infraroodverwarming?

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodstralingspanelen zetten elektriciteit om in stralingswarmte. Deze panelen verwarmen niet de lucht of een hele kamer, maar verwarmen via straling objecten en personen in een beperkte straal van ongeveer drie meter. Het voelt een beetje als de warme avondzon op je huid. 

Infraroodpanelen worden voornamelijk gebruikt als bijverwarming bijvoorbeeld boven een zithoek of eettafel of een studeerkamer die je maar kortdurend gebruikt. Als je ze aanzet, geven ze binnen een paar minuten stralingswarmte en alleen aan mensen en objecten binnen de stralingshoek. Benen die verstopt zitten onder een tafel worden niet verwarmd, omdat de straling niet door een object heen gaat. De rest van de ruimte wordt niet verwarmd en buiten het bereik van het paneel blijft het koel. Infraroodpanelen zijn geschikt voor ruimtes waar je kort bent zoals in een badkamer of werkkamer. 

Geschikt om kleine appartementen volledig mee te verwarmen

Thuisbaas heeft empirisch onderzoek gedaan of infraroodverwarming geschikt is om kleine appartementen volledig mee te verwarmen. Dat blijkt in veel gevallen een goede oplossing, mits het appartement voldoende geïsoleerd en voorzien is van goed dubbel glas. Het is ook een oplossing om volledig van het gas af te gaan als je van de VVE geen buitenunit voor een warmtepomp of airconditioning mag plaatsen. Infraroodpanelen zijn dus een oplossing voor goed geïsoleerde woningen die minder dan 700 tot 800 kubieke meter gas per jaar verbruiken. 

Overleef de energierekening

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, zijn de rekeningen onbetaalbaar en reden tot grote zorg. Wat kun je nu zelf nog doen? Bekijk de documentaire 'Overleef de energierekening' op NPO Start.

Niet heel energiezuinig

In een infraroodpaneel stop je evenveel energie als er aan warmte uitkomt. Het is niet de meest energiezuinige oplossing en daarom zit er geen subsidie op. Soms ervaren mensen de stralingswarmte boven hun hoofd als onprettig en kunnen er hoofdpijn van krijgen. De meeste mensen ervaren de warmte boven hun hoofd als prettig als een soort warme avondzon.

Verschillende soorten en prijzen

De plafondpanelen zijn er in veel soorten maten, vermogen en wattages. Een paneel van 1100 watt (vergelijkbaar met een gewone radiator) kost 400 euro zonder installatie en 700 euro met installatie. Let dus bij het kiezen van een infraroodpaneel op het vermogen. Een laag vermogen geeft minder warmte en is geschikt om bijvoorbeeld onder een bureau te monteren, zodat je lekker warme benen hebt tijdens het werken.

Meer over:

Ook interessant