toggle menu

Helpt een pneumokokken-vaccinatie tegen de longklachten die ontstaan bij het coronavirus?

Radar kreeg een vraag van een kijker: Raak je minder ziek door het coronavirus als je gevaccineerd bent tegen pneumokokken? Zo’n vaccin helpt niet tegen de besmetting, maar zou er wel voor zorgen dat de je beter beschermd wordt tegen de ernstigste twee bacteriologische oorzaken van longontsteking.

In Duitsland is er een tekort aan pneumokokkenvaccins. Pneumokokken is een bacterie waardoor je een longontsteking krijgt. Men denkt dat je de longontsteking bij het coronavirus ook kan tegengaan met het pneumokokkenvaccin. Fons Hendriks vraagt dit aan hoogleraar Farmacologie Renger Witkamp.

'Nee, helaas. Pneumokokken is een bacterie. Dat geeft een bacteriële longontsteking, maar het geeft helaas geen bescherming tegen het coronavirus. Er zit een heel ander mechanisme achter. Bacteriën en virussen gedragen en zijn heel anders. Ja, er is dus niet dat er op duidt dat dit echt beschermend zou werken', aldus Witkamp

Wel ligt er een advies van de Gezondheidsraad dat vanaf dit najaar mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren tegen de pneumokok.

Ook interessant