Verkleint het gebruik van infraroodsauna's de kans op een coronabesmetting? | Radar Checkt

Sinds de uitbraak van het coronacrisis verschijnen vele berichten over middelen die zouden kunnen helpen bij de bestrijding van het virus.

Weerstand verhogen

Wij krijgen een mail doorgestuurd van Medicab, een leverancier van infrarood sauna’s. In de mail staat dat een infraroodsauna zou helpen de weerstand te verhogen en daarmee effectief zijn tegen het coronavirus. Verslaggever Fons Hendriks gaat langs bij dermatoloog van het Erasmus MC, Marlies Wakkee, om te vragen of deze bewering klopt. 

Mailbericht van leverancier

In het mailbericht van leverancier Medicab staat onder andere:  'In het verleden heeft u bij ons een infraroodsauna aangeschaft of een aanvraag daarvoor gedaan. Graag willen wij u informeren over hoe uw infraroodsauna kan helpen uw weerstand te verhogen tegen het Coronavirus (en andere ziektekiemen). Leest u deze e-mail alstublieft aandachtig door. De combinatie van infrarood warmtestraling en infrarood dieptestraling zorgt voor het afvoeren van gifstoffen en verhoging van de lichaamstemperatuur. Hierdoor wordt een kunstmatige koorts reactie opgewekt wat het afweersysteem preventief activeert. Ziektekiemen zoals virussen en bacteriën worden hierdoor in het vroegste stadium geëlimineerd.'

Niet wetenschappelijk bewezen

Dermatoloog Marlies Wakkee vindt dat je deze claim niet mag maken. Dat een infraroodsauna de weerstand zou verhogen wordt vaker gezegd, maar is niet wetenschappelijk bewezen. 'Als dat zo zou zijn, zouden we iedereen allang iedereen in de sauna zetten om virussen te voorkomen', aldus de dermatoloog. 

Reactie

Fons vraagt een reactie aan het bedrijf Medicab. Waarom heeft de leverancier deze mail gestuurd naar zijn klanten? Het bedrijf lijkt hiermee gebruik te willen maken voor de angst om het coronavirus. De leverancier laat in een reactie weten dat ze daar absoluut geen misbruik van had willen maken en gaat enkel alleen af op ervaringen van klanten. Maar om verwarring te voorkomen, stuurt het bedrijf een rectificatie mail naar alle ontvangers van de eerste mail. 

Meer over:

Forumreacties (39)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 13-04-2020 17:52
  Sinds de uitbraak van het coronacrisis verschijnen vele berichten over middelen die zouden kunnen helpen bij de bestrijding van het virus. Zo zou een infraroodsauna helpen de weerstand te verhogen en daarmee effectief zijn tegen het coronavirus. Klopt dit? Fons zoekt het uit.

  Bekijk het fragment hier
 • R
  • Revoked
  • 13-04-2020 18:05
  Hierbij het verrassende antwoord:
  nee
 • E
  • Erthanax
  • 13-04-2020 18:22
  De titel/onderwerpregel van de nieuwsbrief vond ik al even ongelukkig: "5G en coronavirus, kloppen de geruchten?"
Alle reacties (39)

Ook interessant