toggle menu

Vraag in het ANBO-callcenter: mag ik nog seks hebben?

Het coronavirus zorgt voor angstige tijden. Veel vragen over corona, mag het raam nog open, wie kan mijn dagelijkse boodschappen doen, kan ik mijn kleinkinderen nog zien en mag je als oudere nog seks hebben? Een dwarsdoorsnede van de honderden vragen die binnenkomen bij het callcenter van ouderenbond ANBO.

Er is een grote behoefte aan informatie. Daarom heeft de ANBO een speciaal callcenter opengesteld voor ouderen. Ze kunnen zeven dagen per week van 09.00 tot 21.00 uur bellen naar nummer: 0348-466666. Er komen veel praktische vragen binnen: zoals kan ik nog veilig naar buiten en wie kan helpen met de dagelijkse boodschappen?

Sociale contacten belangrijk

ANBO-directeur Liane den Haan: 'We kregen veel signalen van onze leden dat ze zich zorgen maken over het coronavirus. Bovendien gaan veel bijeenkomsten en vaste activiteiten zoals de bridgeclub niet meer door. En juist die sociale contacten zijn voor veel mensen heel belangrijk. Daarom hebben wij vanaf 17 maart een telefoonlijn geopend waar mensen naartoe kunnen bellen. Om hun zorgen te uiten, vragen te stellen over het coronavirus, maar ook om gewoon even een praatje te maken.'

Turks

Door de genomen maatregelen van de overheid en de waarschuwingen van het RIVM blijven veel ouderen bewust binnen en vermijden sociale contacten. Zeker nu ook bewoners van verpleeghuizen (behalve stervende mensen) geen bezoek meer mogen ontvangen, slaat de verveling en eenzaamheid toe. Dus die ouderen kunnen bellen voor een gezellig praatje. Naast de medewerkers in het callcenter kan de ANBO ook opschalen naar mensen die thuiswerken en er zijn zelfs vrijwilligers die ouderen in het Turks te woord kunnen staan.

Vaste partner

Verslaggever Fons Hendriks ging een kijkje nemen in het callcenter. De meest opvallende vraag was wel ouderen die vroegen of zij vanwege hun hoge leeftijd nog wel veilig seks konden hebben? Sociale onthouding is echter iets anders. Dat betekent dat je contacten met andere mensen dan je eigen huiselijke omgeving moet vermijden. En dat je buitenshuis zeker twee armlengtes afstand houdt tot elkaar. Maar als je geen gezondheidsklachten hebt (dus niet verkouden hoesten, niezen of koorts) en je rikketik het toelaat, mag je ook op hoge leeftijd de liefde bedrijven, mits in coronacrisistijd dit je vaste bedpartner is.

Videoboodschappen van BN'ers

Daarnaast is de ANBO ook de actie #Hartonderderiem begonnen. Diverse BN'ers hebben een korte videoboodschap opgenomen om ouderen een hart onder de riem te steken: zoals rapper Ali B, de zangers Gordon en Gerard Joling, maar ook Martin van Rijn, de inmiddels kersverse minister voor Medische Zorg. Ook Fons Hendriks nam een speciale video op.

Fons droeg het stokje over aan Roos Moggré, presentator bij AVROTROS EenVandaag die ook ouderen een hart onder de riem stak.

Meer over:

Ook interessant