Implant Files

Implant Files

Gebrekkig toezicht op implantaten brengt levens in gevaar

Als je een implantaat hebt, waar kun je dan terecht voor informatie? En wat gebeurt er met de informatie over bijwerkingen, het aantal incidenten en veiligheidswaarschuwingen? Wat is er bij andere landen over dezelfde implantaten en medische hulpmiddelen bekend?

Op initiatief van consumentenplatform Radar en dagblad Trouw, hebben meer dan 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen wereldwijd onderzoek gedaan naar medische implantaten: de Implant Files. De journalisten zijn verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), bekend van onder meer de Panama en Paradise Papers. Nooit eerder deden zij collectief onderzoek naar aanleiding van een Nederlands voorstel.

Wat tijdens het onderzoek al snel duidelijk wordt: de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Opnieuw aandacht voor implantaten bij Radar

Kijk 19 en 26 augustus naar Radar, waarin we aandacht hebben voor alles wat er gebeurd is na het uitzenden van de Implant Files. De uitzendingen zijn om 20:30 uur op NPO1: 'Implant Files: Wat is er gebeurd?' Terugkijken en meer informatie: The Implant Files: de resultaten.

Ben je benieuwd naar de wereldwijde ontwikkelingen? Ga dan naar de website van de ICIJ.

Eigen database openbaar

De informatie die de onderzoeksjournalisten wereldwijd verzameld hebben zal worden gebundeld in een database, gebouwd door ICIJ. De database is voor iedereen toegankelijk. Het is een uniek instrument voor patiënten, artsen en journalisten om te achterhalen welke incidenten, calamiteiten en bijwerkingen gerapporteerd zijn voor welk specifiek implantaat.

Zoek zelf naar informatie over jouw implantaat of hulpmiddel

Radar heeft de afgelopen jaren regelmatig aandacht besteed aan problemen met implantaten. Bekijk deze uitzendingen:

Overzichtspagina: medische implantaten

Implant Files bij dagblad Trouw

Radar en dagblad Trouw werken samen aan publicaties rondom de Implant Files. Hieronder lees je samenvattingen van de artikelen van Trouw. Lees de volledige artikelen over de Implant Files op de website van dagblad Trouw.

Slecht toezicht op medische implantaten brengt mensenlevens in gevaar

Medische implantaten worden zo gebrekkig gecontroleerd dat er levens door in gevaar komen. Ernstige bijwerkingen blijven onopgemerkt door gebrekkig toezicht van overheden. Waar moet je daarbij aan denken? Gescheurde of gebarsten protheses, apparaatjes die stroomstoten geven op momenten dat ze dat niet moeten doen, of andersom. Hulpmiddelen die organen perforeren, in sommige gevallen met dodelijke afloop. Waar medicijnen uitgebreid worden getest, kunnen implantaten juist makkelijk op de markt worden gebracht. Een beperkt dierexperiment volstaat vaak al. Wat meespeelt: proefpersonen kunnen in het geval van medicijnen simpelweg stoppen met slikken als er tijdens de proefperiode iets mis gaat. Een implantaat moet chirurgisch verwijderd worden. Daarom worden medische hulpmiddelen op kleinere groepen patiënten getest.

Wie controleert wat in de wereld van de implantaten?

Doordat medische hulpmiddelen slechts beperkt getest worden voor ze op de markt komen, moet de controle vooral daarna plaatsvinden. Gebeurt dat ook? Voor welk merk moet je als patiënt kiezen als je een kunstknie of pacemaker nodig hebt? En hoe weet je of de arts wel het beste merk adviseert? Dat weet je niet. Want als het onderzoek van Radar en Trouw, en 250 andere journalisten wereldwijd, iets aan het licht heeft gebracht, dan is het wel dat je als patiënt niet kunt controleren of een implantaat te vertrouwen is.

Batterij stuk, pacemaker dood. Hoe Nanostim in tientallen Nederlanders werd geplaatst

De Nanostim is de nieuwste soort pacemaker. Zo klein dat hij in je hart kan worden geplaatst via je aderen. 30 Tsjechische schapen liepen enige maanden probleemloos rond met zo'n apparaatje. Aangevuld met nog wat experimenten op dieren en wat laboratoriumtests kregen 33 hartpatiënten, waaronder Nederlanders, de Nanotstim geïmplementeerd. Ook deze proef verliep naar wens; reden genoeg om de pacemaker op de markt te brengen. Maar wat blijkt: de batterij raakt jaren te vroeg defect. Twee cardiologen uit Nederland zijn dit als domme pech. Voor patiënten is het een heel ander verhaal.

In implantatenland is de fabrikant koning

In de snelgroeiende bedrijfstak van de medische hulpmiddelen gaan niet altijd alles goed. De omzet is sinds 2000 verviervoudigd, en de sector blijft groeiende. De informatievoorziening voor patiënten blijft echter gefragmenteerd, ondoorgrondelijk en onvindbaar, zo blijkt uit het onderzoek van Trouw, Radar en vele andere journalisten wereldwijd.

Lege of kapotte pacemakers: moet je ‘de rommel’ ook opruimen?

De nieuwste pacemakers zijn ontwikkeld om, ook als de batterij eenmaal op is, in je lichaam te blijven. Een nieuwe kan zo nodig ernaast worden geplaatst, zegt de ene groep. Er zijn echter ook cardiologen die zo'n pacemaker liever weghalen.

Klachten door sterilisatie-veertje van Essure

Enkele vrouwen spannen een rechtszaak aan tegen hun ziekenhuis en fabrikant Bayer van het sterilisatie-implantaat Essure. Zij willen een excuus en een schadevergoeding. De vrouwen kregen ernstige klachten nadat zij het sterilisatie-veertje lieten plaatsen, en gingen naar de dokter. De arts zei: uw problemen hebben niet met uw sterilisatie te maken.

Van de 30.000 vrouwen in Nederland die zich hebben laten steriliseren met het implantaat Essure van Bayer hebben 2300 het het 'veertje' weer laten verwijderen.

Trouw schreef een reportage over de vrouwen, en Radar besteede ook al eerder aandacht aan Essure.