toggle menu
Implant Files

Implant Files

Gebrekkig toezicht op implantaten brengt levens in gevaar

Als je een implantaat hebt, waar kun je dan terecht voor informatie? En wat gebeurt er met de informatie over bijwerkingen, het aantal incidenten en veiligheidswaarschuwingen? Wat is er bij andere landen over dezelfde implantaten en medische hulpmiddelen bekend?

Op initiatief van tv-programma Radar en dagblad Trouw, hebben meer dan 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen wereldwijd onderzoek gedaan naar medische implantaten: The Implant Files. De journalisten zijn verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), bekend van onder meer de Panama en Paradise Papers. Nooit eerder deden zij collectief onderzoek naar aanleiding van een Nederlands voorstel.

Wat tijdens het onderzoek al snel duidelijk wordt: de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen romdom implantaten.

Geen verbod op ruwe borstimplantaten

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg ziet af van een verbod op de borstprotheses met een ruw oppervlak. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er onvoldoende bewijs voor een verband tussen borstimplantaten met een ruw oppervlak en een verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.

Lees ook: In opspraak geraakte borstimplantaten met ruw oppervlak niet verboden

Lymfeklierkanker door borstimplantaat?

Het risico op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker door siliconen borstimplantaten is groter dan eerder gedacht. Dat blijkt uit cijfers die Radar en Trouw hebben gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Lees meer: Kans op lymfeklierkanker door borstimplantaat groter dan gedacht

Voorlopige stop op gebruik bepaalde borstimplantaten

Plastisch chirurgen zien tot nader order af van het gebruik van macrogetextureerde borstimplantaten en borstimplantaten van polyurethaan. Die beslissing neemt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) nadat bekend werd dat Frankrijk die borstimplantaten verbiedt.

Lees meer: Bepaalde borstimplantaten voorlopig niet gebruikt vanwege kans op kanker

Debat over Implant Files

Naar aanleiding van de uitzending van Radar stelden donderdag 21 maart 2019 verschillende partijen vragen aan de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins.

Lees meer: Debat Implant Files: 'Schokkende bevindingen' en 'grote risico's'

Uit het debat met de minister kwam onder meer dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ervoor moet zorgen dat veiligheidswaarschuwingen over implantaten die bij de inspectie bekend zijn inzichtelijk op de website te vinden zijn, met een duidelijke link naar het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.

Lees meer uitkomsten van het debat over de Implant Files hier

Reactie minister Bruins: maatregelen om veiligheid implantaten te vergroten

Minister Bruno Bruins (Medische zorg) neemt maatregelen om de veiligheid van implantaten te vergroten, dat laat hij weten op 21 december 2018. Hij wil dat arts en patiënt in gesprek gaan over de risico's, en wil dat artsen beter geïnformeerd worden over de voor- en nadelen. De minister onderneemt bovendien actie om te stimuleren dat er meldingen worden gedaan over problemen met implantaten.

Lees meer: Bruins neemt maatregelen om veiligheid implantaten te vergroten

Eigen database openbaar

De informatie die de onderzoeksjournalisten wereldwijd verzameld hebben zal worden gebundeld in een database, gebouwd door ICIJ. De database gaat 26 november online en is voor iedereen toegankelijk. Het is een uniek instrument voor patiënten, artsen en journalisten om te achterhalen welke incidenten, calamiteiten en bijwerkingen gerapporteerd zijn voor welk specifiek implantaat.

Zoek zelf naar informatie over jouw implantaat of hulpmiddel

Samenwerking Radar & Trouw

Wereldwijd zijn zondag 25 november 2018 om 18:00 uur de eerste resultaten van het onderzoek openbaar gemaakt. Maandagavond 26 november vindt om 20:30 uur op NPO 1 een anderhalf durende live-uitzending van Radar plaats, waarin aandacht uitgaat naar onder meer VNS-implantaten (tegen epilepsie), de Nanostim draadloze pacemaker en siliconen borstimplantaten. Hierbij komen ervaringen van patiënten aan bod, de informatievoorziening van de overheid, wanneer een implantaat van de markt kan worden gehaald en hoe in de toekomst de veiligheid van patiënten beter gewaarborgd kan worden. De rest van de week publiceren Trouw en Radar nieuws, voorbeelden en achtergrondverhalen over het onderzoek.

Wat zie je in de live-uitzending van Radar?

Radar heeft de afgelopen jaren regelmatig aandacht besteed aan problemen met implantaten. Bekijk deze uitzendingen:

Overzichtspagina: medische implantaten

Na de Implant Files

Minister Bruins neemt maatregelen

Meer onderzoek naar de risico's een voorlichtingscampagne: Minister Bruno Bruins (Medische zorg) neemt maatregelen om de veiligheid van implantaten te vergroten.

Lees meer: Bruins neemt maatregelen om veiligheid implantaten te vergroten (inclusief reacties uit de politiek)

Borstimplantatenverkoop Allergan gestaakt
De Franse inspectie voor de volksgezondheid adviseerde eerder dit jaar al om bepaalde borstimplantaten niet meer te gebruiken. Die zouden namelijk een vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken.

Het Ierse bedrijf Allergan heeft daarop de Europese verkoop van zogeheten getextureerde borstimplantaten, die ook in Nederland zijn verkocht, gestaakt.

Lees meer: Borstimplantaten van Allergan van de markt gehaald

Oproep tot stoppen gebruik implantlens
En: Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) roept chirurgen op om de implantlens Raindrop niet meer te gebruiken, en patiënten die de lens nog hebben te contacteren. De Raindrop zou de kans op troebelingen van het hoornvlies (corneal haze) vergroten.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de toelating van de Raindrop implantlens ingetrokken.

Lees meer: 'Implantaatlens Raindrop niet meer gebruiken'

Oproep Hartpatiënten Nederland: lees pacemaker of ICD uit
Hartpatiënten Nederland wil dat een pacemaker of ICD (een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen) bij de dood van de patiënt voortaan wordt uitgelezen.

Lees meer: 'Lees pacemaker of ICD na bij overlijden patiënt'

Implant Files bij dagblad Trouw

Slecht toezicht op medische implantaten brengt mensenlevens in gevaar

Medische implantaten worden zo gebrekkig gecontroleerd dat er levens door in gevaar komen. Ernstige bijwerkingen blijven onopgemerkt door gebrekkig toezicht van overheden. Waar moet je daarbij aan denken? Gescheurde of gebarsten protheses, apparaatjes die stroomstoten geven op momenten dat ze dat niet moeten doen, of andersom. Hulpmiddelen die organen perforeren, in sommige gevallen met dodelijke afloop. Waar medicijnen uitgebreid worden getest, kunnen implantaten juist makkelijk op de markt worden gebracht. Een beperkt dierexperiment volstaat vaak al. Wat meespeelt: proefpersonen kunnen in het geval van medicijnen simpelweg stoppen met slikken als er tijdens de proefperiode iets mis gaat. Een implantaat moet chirurgisch verwijderd worden. Daarom worden medische hulpmiddelen op kleinere groepen patiënten getest.

Wie controleert wat in de wereld van de implantaten?

Doordat medische hulpmiddelen slechts beperkt getest worden voor ze op de markt komen, moet de controle vooral daarna plaatsvinden. Gebeurt dat ook? Voor welk merk moet je als patiënt kiezen als je een kunstknie of pacemaker nodig hebt? En hoe weet je of de arts wel het beste merk adviseert? Dat weet je niet. Want als het onderzoek van Radar en Trouw, en 250 andere journalisten wereldwijd, iets aan het licht heeft gebracht, dan is het wel dat je als patiënt niet kunt controleren of een implantaat te vertrouwen is.

Batterij stuk, pacemaker dood. Hoe Nanostim in tientallen Nederlanders werd geplaatst

De Nanostim is de nieuwste soort pacemaker. Zo klein dat hij in je hart kan worden geplaatst via je aderen. 30 Tsjechische schapen liepen enige maanden probleemloos rond met zo'n apparaatje. Aangevuld met nog wat experimenten op dieren en wat laboratoriumtests kregen 33 hartpatiënten, waaronder Nederlanders, de Nanotstim geïmplementeerd. Ook deze proef verliep naar wens; reden genoeg om de pacemaker op de markt te brengen. Maar wat blijkt: de batterij raakt jaren te vroeg defect. Twee cardiologen uit Nederland zijn dit als domme pech. Voor patiënten is het een heel ander verhaal.

In implantatenland is de fabrikant koning

In de snelgroeiende bedrijfstak van de medische hulpmiddelen gaan niet altijd alles goed. De omzet is sinds 2000 verviervoudigd, en de sector blijft groeiende. De informatievoorziening voor patiënten blijft echter gefragmenteerd, ondoorgrondelijk en onvindbaar, zo blijkt uit het onderzoek van Trouw, Radar en vele andere journalisten wereldwijd.

Lege of kapotte pacemakers: moet je ‘de rommel’ ook opruimen?

De nieuwste pacemakers zijn ontwikkeld om, ook als de batterij eenmaal op is, in je lichaam te blijven. Een nieuwe kan zo nodig ernaast worden geplaatst, zegt de ene groep. Er zijn echter ook cardiologen die zo'n pacemaker liever weghalen.

Klachten door sterilisatie-veertje van Essure

Enkele vrouwen spannen een rechtszaak aan tegen hun ziekenhuis en fabrikant Bayer van het sterilisatie-implantaat Essure. Zij willen een excuus en een schadevergoeding. De vrouwen kregen ernstige klachten nadat zij het sterilisatie-veertje lieten plaatsen, en gingen naar de dokter. De arts zei: uw problemen hebben niet met uw sterilisatie te maken.

Van de 30.000 vrouwen in Nederland die zich hebben laten steriliseren met het implantaat Essure van Bayer hebben 2300 het het 'veertje' weer laten verwijderen.

Trouw schreef een reportage over de vrouwen, en Radar besteede ook al eerder aandacht aan Essure.

Lees meer op de website van dagblad Trouw