Radar

toggle menu

Tien jaar marktwerking in de zorg, wie wordt er beter van?

Radar Extra Documentaire

Radar pop-up radio-uitzending op Radio 1

Radar is woensdag 18 mei tussen 15.00 en 16.00 uur eenmalig te horen geweest op NPO Radio 1. Presentator Antoinette Hertsenberg sprak in de pop-up uitzending een uur lang na over de twee succesvolle Radar Extra's, waarin het huidige zorgstelsel is geëvalueerd met artsen, bestuurders en patiënten. In de radio-uitzending zijn Marcel Levi (bestuursvoorzitter Amsterdam Medisch Centrum) en Jos de Blok (oprichter van Buurtzorg) te gast geweest.

Er hebben gemiddeld 1,7 miljoen mensen naar de uitzendingen van Radar Extra gekeken. Radar scoorde daarnaast ook online: een recordaantal van 6500 tweets zijn er aan de uitzendingen gewijd. De overweldigende aandacht voor Radar Extra heeft geleid tot de pop-up radio-uitzending, waarin Antoinette Hertsenberg wederom in gesprek gaat met patiënten en zorgmedewerkers over de vraag: tien jaar nieuw zorgstelsel, wie wordt daar beter van?

  Zorgmedewerker vindt zorg niet kostenefficiënt

  Van de ruim 4400 ondervraagde zorgmedewerkers uit het Radar Testpanel vindt 60 procent niet dat er op een efficiënte manier met de kosten wordt omgegaan in de zorg.

  Meer dan 80 procent van deze groep denkt dat er soms of zelfs regelmatig sprake is van onnodige behandelingen.

  Patiënten

  In totaal vroeg Radar ruim 43.000 panelleden naar hun ervaringen in de zorg. Van deze groep weet ruim drie kwart niet dat de ziekenhuisrekening is gebaseerd op de gemiddelde prijs van een behandeling, en dus niet op het specifieke geval van de patiënt.

  Bijna een kwart van de respondenten denkt weleens een behandeling te hebben gehad, waarvan de arts vooraf kon weten dat die onnodig was.

  Meer over dit onderzoek