toggle menu

De Thermen Nijmegen

In november 2014 werd er bij Frank van der Wielen de ziekte ALS geconstateerd. Frank was een fervent saunabezoeker tot die tijd. Na de diagnose van zijn ziekte en de bijbehorende ontwikkeling dat zijn ademhalingsspieren dusdanig aangetast worden dat hij een apparaat krijgt om hem te helpen bij het ademhalen. Maar Frank is een doorzetter en grijpt iedere kans aan om zijn levensverwachting langer te kunnen bijstellen. Iedere vijand wordt tegelijkertijd zijn vriend tijdens deze ziekte.

Lange tijd komt hij niet meer in de sauna, totdat hij in december 2015 aangeeft dat hem dat goed lijkt voor zijn spieren. Warmte is immers goed voor de spieren en juist daarvan begint hij meer last te krijgen. Nichtje Noor belt naar sauna de Thermen in Nijmegen of dat het een probleem is dat er een rolstoeler naar de sauna komt. 'Nee hoor', luidt het vriendelijke antwoord van een werkneemster. 'We hebben rijplaten en die leggen we dan neer zodat meneer overal makkelijk bij kan komen'. Ter verrassing haalt Noor samen met haar vriend, Ricky, cadeaubonnen voor Frank en zijn vrouw. Op zaterdag 2 januari 2016 maakt Frank direct hiervan gebruik en gaat samen met zijn vrouw Diny en broer Peter en schoonzus Carin naar de sauna. De verwachting is dat Frank het niet lang zal volhouden, maar de realiteit is anders. Rond 12.00 uur is Frank in de sauna en om 21.00 uur gaat het gezelschap naar huis, niet omdat Frank het niet meer kan volhouden, maar omdat de anderen het mooi geweest vinden.

En hier begint het eigenlijk pas…

Frank wil vaker naar de sauna. Vanaf 2 januari gaat hij bijna wekelijks naar Sauna de Thermen in Nijmegen. In het begin veelvuldig met zijn schoonzus Carin en vanaf april gaat hij wekelijks met Ricky. De band die ontstaat met het personeel van de sauna is bijzonder. Iedere week komt men informeren bij Frank hoe het gaat, er wordt gekeken hoe men het zo aangenaam mogelijk kan maken voor hem en ook andere gasten raken begaan met zijn lot. Door de wekelijkse bezoeken op voornamelijk vrijdag ontstaat een warme band met de 'opgietmeesters', vaste gasten en personeel.

In augustus spreekt Frank met de eigenaresse, Angelique, en zij geeft hem aan dat ze zo blij zijn dat ze hem kunnen helpen. Frank zegt haar: 'Waar anderen kunnen denken, wat moeten we met een minder valide persoon, omarmen jullie mij. Dat vind ik fantastisch.' Op dat moment komt ook ter sprake dat als Frank zou willen komen, dat hij altijd welkom is. Echter is vervoer een probleem, evenals de mensen die mogelijk met Frank mee de sauna in willen. Geen probleem zegt Angelique, als jij zorgt dat je hier komt, dan zorgen wij dat je de hele dag geholpen wordt en kan doen wat je graag doet. Het ontroert Frank… Als we later die dag in het restaurant wat drinken komen er twee personeelsleden van de sauna naar Ricky en Frank toe. 'Frank, we willen graag een actie voor jou en de ALS-stichting opzetten met de sauna. We gaan jouw leven er niet langer door maken, maar we kunnen op die manier wel ons steentje bijdragen.' Voor de tweede keer die dag raakt Frank ontroert. In gesprek met Mieke, initiatiefneemster, geeft Frank wel aan dat ze snel moeten zijn. Zijn gezondheid gaat hard achteruit en de verwachting is dat hij eind oktober niet gaat halen. Na wat overleg wordt op zondag 25 september een speciale opgietdag voor de ALS-stichting georganiseerd. Het bedrag is waanzinnig. Er wordt in totaal bijna € 900 euro opgehaald tijdens deze dag. Naast het organiseren van deze dag, heeft men ook voor Frank zelf iets bedacht. Iedere keer als Frank komt, bekijkt men of het mogelijk is om Frank een hammam behandeling te geven. Van het huis welteverstaan… Tijdens deze behandeling overgieten ze Frank met warm water en masseren hem met een speciale olie. Voor de beweeglijkheid van zijn spieren is dat enorm goed.

De band met het personeel wordt met de week warmer en beter. Frank krijgt geen genoeg van opgietingen en zit vaak al eerder in de sauna en gaat er als laatst uit. Degene die de opgieting verzorgt, zorgt samen met Ricky ervoor dat Frank kan opstaan van de bankjes. Frank zit namelijk altijd bovenin en de opgieting moet zo heet mogelijk zijn. De band wordt warmer, maar het afscheid komt korter bij. De maand oktober is de laatste maand dat Frank in de sauna zal zijn. In de tussentijd heeft Frank een 'eigen vrachtwagen' gekregen om aandacht te vragen voor de strijd tegen ALS. Hij biedt de sauna aan om hen een foto te geven van de vrachtwagen als herinnering aan hem en als dank voor hun geweldige inzet. De op een na laatste keer in de sauna overhandigt Frank de foto aan Angelique en hij krijgt direct een mooie plaats bij de entree. Nogmaals geeft Angelique aan dat ze zijn strijd zullen doorzetten in de sauna. Die avond volgen de eerste momenten van afscheid nemen. Een enorm tranendal vindt er plaats als Frank afscheid neemt van een aantal personeelsleden die hij de week erna niet meer zal zien. Het afscheid tekent de warme band die men met elkaar heeft. Frank inspireerde, ontroerde en gaf mensen kracht tijdens zijn saunabezoeken. Zijn doorzettingsvermogen en positieve houding hebben veel gedaan met iedereen blijkt uit de afscheidswoordjes voor Frank.

De week erna, kort voor zijn overlijden, wordt Frank extra verwend. Hij krijgt zijn vertrouwde hammanbehandeling, zijn vrouw krijgt een heerlijke gezichtsbehandeling en hij krijgt veel persoonlijke aandacht van andere gasten. Bij het naar huis gaan krijgt Frank een cadeau van de sauna wat hij nooit verwacht had. De gehele dag is voor Frank, zijn vrouw en saunabegeleiders Carin en Ricky helemaal gratis. Wat een warmte…

Op 31 oktober overlijdt Frank. Op vrijdag 4 november is zijn uitvaart. Er zijn veel werknemers en vaste gasten van de sauna aanwezig om afscheid te nemen van Frank. Daar laat Ashley, Franks favoriete opgietster tijdens een sauna, weten dat ze graag nog iets voor Frank wil doen… Het beklimmen van de Mont Ventoux voor TourduALS wordt haar doel.

Ashley werkt haar plannen uit om het startgeld voor deelname aan TourduALS bij elkaar te krijgen. Ze weet direct dat ze in de sauna acties wil ontplooien, want daar kwam Frank het liefst. Ze organiseert met medewerking van sauna Thermen Nijmegen drie speciale opgietdagen waarbij de eigenaren van de sauna voor iedere bezoeker van een opgieting 1 euro doneren aan Ashley. Daarnaast worden er maandelijks 5 prijzen verloot onder loterijdeelnemers. En of dat het allemaal nog niet genoeg is, verdubbelen Angelique en Roel als eigenaren van de sauna de opbrengst van Ashley!!! Wat een liefde, wat een warmte van sauna Thermen Nijmegen.

Of zoals Frank het optekende en liet zeggen tijdens zijn uitvaart.

'Daarnaast bedank ik Thermen sauna Nijmegen voor hun inzet. Naast de warmte van de cabine kreeg ik het nog veel warmer van de warmte van Angelique, Roel en hun personeel.'

Ik kan dat alleen maar beamen. Als je voor een wekelijkse klant zoveel doet, organiseert en voortzet dan kan ik niet anders dan Sauna Thermen Nijmegen nomineren voor de WARME Douche.

Inzender: Ricky Erkelens

Douche insturen?

Heb je zelf een keer verschrikkelijk slechte service meegemaakt? Of een keer onverwacht in de watten gelegd door een bedrijf? Laat het Radar weten en stuur een douche in.

Douche insturen

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant