Radar

toggle menu

Te vet, te zoet, te zout

Iedere dag eten we gemiddeld 3 gram zout te veel. Dat lijkt misschien weinig, maar niet als je bedenkt dat dit jaarlijks voor 5.000 doden zorgt. Te veel zout zorgt namelijk voor een verhoogde bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten stijgt.

In Nederland krijgen elk jaar 50.000 mensen te maken met een hartinfarct. En inmiddels zijn hart- en vaatziekten, naast kanker, de belangrijkste doodsoorzaak van ons land. Voedselproducenten hebben hierom afgesproken de hoeveelheid zout in ons voedsel te verminderen. Maar lukt dit ook?

Bij de bakkers in ieder geval wel. En dit is niet gek. Sinds 2009 ligt het maximale zoutpercentage voor brood in de wet vast. Stapsgewijs hebben de bakkers het zoutgehalte gereduceerd. En wat blijkt? We het nauwelijks gemerkt.

Afspraken voor gezonder eten

Omdat we te veel zout, suiker en vet binnenkrijgen is er vorig jaar het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten. Hierbij spraken voedselproducenten en het Ministerie van Volksgezondheid af om ons eten gezonder te maken.

Om te controleren of dit ook echt lukt, houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM, bij hoeveel van deze smaakmakers er nog in ons eten zit. Hieruit blijkt dat het zoutgehalte in brood sinds 2011 met 21 procent is gedaald. In kaas is het met circa 11 procent afgenomen ten opzichte van 2011. Het zoutgehalte verschilt aanzienlijk per soort kaas. Voor suiker en verzadigd vet verschillen de productsamenstellingen niet. Bekijk de monitor van het RIVM.

Volgens de Consumentenbond, De Nederlandse Hypertensievereniging, de Hartstichting en de Nierstichting is het goed dat er een akkoord is, maar negeert de stuurgroep (de vertegenwoordigers van de sector) de adviezen voor verbetering. 'Uiteindelijk blijkt keer op keer dat de broodsector als enige relevante sector serieus stappen met zoutreductie heeft gezet, door wetgeving.'

Meer over:

Lees ook

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant