toggle menu

100 miljoen voor isolatie-subsidie blijkt veel te weinig

Dit jaar is er een potje van 100 miljoen euro aan isolatiesubsidie voor particuliere koopwoningen. Of liever gezegd: wás, want het potje is nu al leeg.

De 100 miljoen subsidie die vanaf september vorig jaar beschikbaar was, was bedoeld voor particuliere koopwoningen. Je kon als huiseigenaar of als vereniging van huiseigenaren 20% van je isolatiekosten terugkrijgen. Deze subsidieregeling zou beschikbaar zijn voor huizenbezitters tot maart 2018. Als je nu nog een subsidieverzoek indient, is de kans nihil dat je aanspraak kunt maken op deze kostenreductie.

Marketing en voorlichting

40 miljoen is opgegaan aan marketing en voorlichting, voordat er ook maar één huis is geïsoleerd. Vereniging Eigen Huis doet een oproep aan minister Plasterk om nu eens één robuuste regeling te maken, zodat dit huiseigenaren vertrouwen geeft om te investeren in de verduurzaming van hun woning.

Ingenieur Jan Willem van de Groep heeft het tot zijn missie gemaakt bestaande bouw energie-neutraal te maken. Hij wijst op het feit dat er 12 miljard euro subsidie beschikbaar is voor het bedrijfsleven dat innoveert in opwekking van duurzame energie, zoals windmolens en zonnecollectoren. 'Als je de huizen niet isoleert, zou je 27 keer meer aan windparken moeten plaatsen op zee, om de niet geïsoleerde huizen te voorzien van energie'.

'2 miljard is genoeg'

Cindy van de Velde - Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis, stelt voor om een deel van die 12 miljard voor het bedrijfsleven beschikbaar te stellen voor de isolatie van de 3 miljoen koopwoningen die nog niet afdoende zijn geïsoleerd. Volgens Jan Willem van de Groep zou 2 miljard hiervoor genoeg zijn. 'Als je die huizen niet isoleert ben je duurzame energie aan het opwekken, die vervolgens de kieren in de huizen weer verlaat.'

Het Ministerie laat ons weten hierin geen stappen te zetten zolang het kabinet nog demissionair is.

Open brief

Lees meer informatie en een open brief aan minister Plasterk op de site van Eigen Huis.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant