toggle menu

12 tips voor...heel veel in 2017

Hoe krijg je je energierekening omlaag, hoe kom je van ongedierte af en wat is de snelste manier om te genezen van griep? Het is een greep in de vele artikelen met tips die we dit jaar schreven, samen met de luisteraars, kijkers, lezers, bezoekers en community van Radar.

Elke week vroegen we naar ervaringen en tips van de achterban van Radar. Die kwamen tot ons via de telefoon, WhatsApp, Radar App of e-mail. Samen met een deskundige hebben we die tips besproken in de uitzending en uiteindelijk is er een artikel van gekomen, elke week weer.

Lagere energierekening

Je hebt dus veel tips dit jaar gekregen, onder meer hoe je je energierekening omlaag krijgt. Jaap van Leeuwen van de Woonbond gaf als belangrijkste tip het installeren van zonnepanelen. Daarmee kan je je energierekening behoorlijk terugbrengen. Van luisteraars kregen we de tip om de spouwmuren te isoleren, jaarlijks van energieleverancier te wisselen en in het weekend koken voor doordeweeks. Scheelt doordeweeks stroom en je kan meestal (per energieleverancier verschillend) in het weekend overdag gebruikmaken van het tarief voor nachtstroom.

Zo weer je ongedierte

Albert Weijman van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen gaf tips hoe je zilvervisjes kan weren in je huis. Hij adviseerde om spinnen lekker te laten zitten, want die eten de zilvervisjes op. Moestuindeskundige Angelo Dorny vertelde over effectieve manieren om bladluis tegen te gaan door een mengsel te maken van knoflook, chilipeper en rabarberblad. Voor vliegende insecten raadde Dorny aan basilicum te gebruiken om witte vliegen bij je tomatenplant weg te houden.

Griep heerst: dit doe je er aan

Nederland heeft last van een griepepidemie. Iedereen loopt te snotteren. Huisarts Roy Beijaert had als tip om lekker uit te rusten als je geveld bent door de griep. Luisteraars tipten ons om bij keelpijn honing met azijn te nemen en een ui doormidden te snijden en naast je bed te leggen.

Meer over:

Ook interessant