toggle menu

Antibioticum: Penidural

Het middel Penidural is plotseling niet meer verkrijgbaar in Nederland. Een ramp voor de duizenden mensen die dit middel levenslang moeten gebruiken. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) luidt de noodklok.

Dit antibioticamiddel wordt ingezet bij reuma, soa's en huidziekten. In Nederland wordt het gebruikt door ongeveer 6.000 mensen (bron: SFK).

Inmiddels heeft de fabrikant een oplossing gevonden in het door ACE Pharmaceuticals geïmporteerde Tardocillin, dat dezelfde werkzame stof bevat. Het is echter een pleister voor het bloeden. Het is ook niet duidelijk of dit middel door elke zorgverzekeraar wordt vergoed en dus kan het zijn dat mensen het zelf moeten betalen. Tardocillin is een niet-geregistreerd middel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft desondanks toegestaan dat het middel tijdelijk verstrekt mag worden. Normaal gesproken is het goedkeuren van medicijnen een tijdrovend proces.

Antibiotica is 'te goedkoop'

Er worden steeds meer medicijnen uit de handel gehaald die wel hard nodig zijn. Volgens de branchevereniging van apothekers, het KNMP, is de reden hiervoor dat Nederland als afzetmarkt niet interessant genoeg meer is. In Nederland gebruiken we namelijk weinig antibiotica en de prijs is laag.

Vorig jaar waren maar liefst 500 geneesmiddelen tijdelijk of helemaal niet meer beschikbaar. Dit zorgde voor veel onrust bij de patiënten. De KNMP pleit ervoor om van de overheid meer ruimte te krijgen om de prijzen van geneesmiddelen wat te kunnen verhogen. We zijn volgens hen nu doorgeslagen de verkeerde kant op waardoor we ons uit de markt prijzen, met alle gevolgen van dien.

Tijdelijke oplossing

Minister Schippers laat weten dat het voorschrijven van Tardocillin een tijdelijke oplossing is en dat ze in gesprek is met de betrokken partijen om tot een echte oplossing te komen.

Lees ook de reactie van fabrikant Astellas Pharma.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant