toggle menu

Beter Leven keurmerk

Supermarkten houden zich niet aan de afspraak omtrent het Beter Leven keurmerk voor varkens. Vanaf 1 januari dit jaar zouden alle Nederlandse supermarkten overstappen op het Beter Leven keurmerk ten minste één ster. Uit onderzoek van de Stichting Varkens in Nood blijkt dit nog lang niet het geval te zijn. Wanneer gaan de supermarkten dit eindelijk verbeteren?

Varkens in de bio-industrie hebben nou niet bepaald een prettig leven: te kleine stallen, afgeknipte staartjes, te vaak bevallen van te veel kleine biggetjes, onderlinge agressie en weinig of geen daglicht of buitenlucht.

Keurmerk

Om de omstandigheden in de stallen te verbeteren, heeft de Dierenbescherming een keurmerk in het leven geroepen. Het Beter Leven keurmerk bestaat al een tijdje en moet de consument helpen om een bewuste keuze te maken voor diervriendelijker vlees.

Dit keurmerk bestaat uit drie sterren. Waarbij één ster staat voor een beetje betere omstandigheden, twee  is weer iets diervriendelijker en drie sterren is het meest diervriendelijk.

Afspraken

In 2013 zijn er afspraken gemaakt dat per januari 2016 al het vlees bij de grote supermarkten in ieder geval één ster zou hebben.

Toch is dat niet het geval. In veel supermarkten ligt gewoon nog varkensvlees zonder een keurmerk in de winkel. Zo weet de consument dus niet onder welke omstandigheden deze varkens hebben geleefd.

Varkens in Nood

Varkens in Nood, een stichting die opkomt voor betere leefomstandigheden van varkens, vindt het kwalijk dat de supermarkten zich niet aan de afspraken houden. De stichting wil via een kort geding proberen ervoor te zorgen dat de afspraken alsnog worden nagekomen.

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten, zegt dat al het vlees in de winkels wel aan de eisen van het keurmerk voldoet. Het blijft dan de vraag waarom het keurmerk dan niet op de verpakking staat.

Reactie Jumbo

Jumbo zegt dat slagers in de supermarkt niet zijn gecertificeerd om verpakkingen te voorzien van het Beter Leven keurmerk.

De supermarkteten laat overigens weten dat dit verbod inmiddels - sinds 25 januari - is opgeheven.

Bekijk de video voor de volledige reactie van Jumbo.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant