toggle menu

Bidstar24

Bidstar24.nl, bidoffer24.nl, topdeals24.nl, Bidzone.nl, bidwizz.nl, goedkope-veilingen.nl, megadeals24.nl; het zijn websites die zich voordoen als zogenoemde 'pennyauctions', of centenveilingen. iPhones, iPods, Macbooks, tablets en zelfs contant geld zouden kunnen worden aangeschaft voor een fractie van de kostprijs door een biedsysteem dat veel weg heeft van een kansspel.

Bidstar24.nl, bidoffer24.nl, topdeals24.nl, Bidzone.nl, bidwizz.nl, goedkope-veilingen.nl, megadeals24.nl; het zijn websites die zich voordoen als zogenoemde 'pennyauctions', of centenveilingen. iPhones, iPods, Macbooks, tablets en zelfs contant geld zouden kunnen worden aangeschaft voor een fractie van de kostprijs door een biedsysteem dat veel weg heeft van een kansspel. Maar de gelukkige ‘winnaars’ wordt eerst nog onverwacht gevraagd om extra lidmaatschapsgeld van 99 euro over te maken voor ze hun prijs mogen claimen.

'Er staat bijna letterlijk in de wet dat dit dus niet mag', stelt Daan Kramer van ICT Recht. ‘Dit valt onder de verboden agressieve handelspraktijken.’ Als er gesteld wordt dat deelnemers iets gewonnen hebben mag niet nog gevraagd worden lidmaatschapsgeld of een verzendvergoeding te betalen.

Maar dat is niet alles. Nadat het lidmaatschapsgeld is overgemaakt krijgen mensen van bidstar24.nl tot hun grote verbazing en teleurstelling het bericht dat ze de prijs toch niet hebben gewonnen. ‘Helaas, iemand anders is u voor geweest,’ schrijft het automatische e-mail bericht van het Bulgaarse Bidstar24. Zogenaamd kunnen met de gratis biedcredits meerdere mensen tegelijkertijd een prijs winnen en degene die dan het lidmaatschapsgeld het snelst over maakt wint een prijs. Maar Radar heeft nog nooit vernomen dat iemand ook echt gewonnen heeft bij Bidstar. Kramer: ‘Dit is op z’n minst misleiding.’ 

Hoe werkt het?

Mensen kunnen bij ‘normale’ centenveilingen een soort lootjes kopen waarmee ze een bod kunnen uitbrengen op een product. Elke keer dat er geboden wordt komt er 1 cent bij de prijs, en (meestal) 30 seconden bovenop de looptijd van een product. Als binnen die 30 seconden niemand anders nog een bod uitbrengt heb jij het product gewonnen en krijg je het thuisgestuurd.

Radar besteedde in april 2009 aandacht aan centenveilingen, specifiek het Nederlandse ‘goudkoortsveilingen.nl’. Naar aanleiding van die uitzending vond de toenmalige minister Ernst Hirsch-Balling dat goudkoortsveilingen.nl een kansspelvergunning nodig had. Aan een kansspelvergunning zitten eisen verbonden over bijvoorbeeld de winstuitkering. Omdat goudkoortsveilingen exorbitant veel winst opleverde en zich bovendien misleidend opstelde heeft de website die vergunning nooit gekregen. Goudkoortsveilingen.nl ging in 2009 uit de lucht.

Bidstar24 en dergelijke websites lijken nu een mooie centenveilingwebsite lay-out te misbruiken om mensen telkens 99 euro afhandig te maken. Mensen worden gelokt met een Facebook-advertentie en door de sluwe verpakking van de gratis lootjes zijn ze al snel 99 euro armer. Volgens Boris Vinken, eigenaar van onder meer Bidstar24.nl, krijgen mensen met klachten hun geld terug. TROS Radar heeft die berichten ook ontvangen.

Dien een klacht in

Een aantal consumenten heeft aangegeven via stichting Derdengelden Target Media uit Huizen hun geld teruggestort gekregen te hebben. De Autoriteit Consument & Markt, de Kansspelautoriteit, de politie en domeinnaamhouders horen het graag als je vermoedt dat je bent opgelicht. Lees hier hoe je een klacht indient of een melding maakt tegen centenveilingen.

Update maandag 21:25 uur: Meerdere websites van Bidstar uit de lucht

In aanloop naar onze uitzending zijn vandaag meerdere websites van MGN Media uit de lucht gehaald. Onder andere Bidstar24.nl valt hieronder. Op de sites valt de volgende mededeling te lezen:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant