toggle menu

Bijvangst

Vis is heerlijk en gezond. Maar voor elk portie hollandse garnalen gooien we 1 tot 5 porties van andere vissoorten dood terug de zee in. Dit heet bijvangst.

Volgens cijfers van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties is bij de vangst van garnalen de bijvangst het grootst. Zo kan bij tropische garnalen, gevangen in Suriname, de bijvangst wel oplopen tot maar liefst 90%.

Ook Nederlandse vissers die vissen op tong hebben bijvangst. Volgens de FAO vangen we wel tot 70% bijvangst als we tong op ons bordje willen hebben. Dus als we 100 kilo vis vangen, komt daarvan 30 kilo tong op ons bord terecht en 70 kilo aan andere vissoorten gaat dood terug te zee in.

Oorzaken van bijvangst

Hoeveel bijvangst er precies is per vissoort is moeilijk te zeggen. De hoeveelheid is afhankelijk van

  • het gebied waar gevist wordt
  • de seizoenen
  • het vistuig
  • de manier van vissen

Wat er anders moet

Bijvangst is een groot probleem. Het visbeleid wordt bepaald op Europees niveau. In 2012 wordt het visbeleid weer herzien en daar wordt nu in het Europees parlement al over gepraat.

Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy pleit voor de volgende zaken:

  • een quotum komt voor de bijvangst
  • meer toezicht en controle. Niet alleen aan de wal, maar ook op zee
  • vissers moeten investeren in vistuig. Er zijn netten waar de vissen die je niet nodig hebt, de kleintjes, of de soorten waar je niet op vist, kan laten ontsnappen
  • er moet minder gevist worden. Als je de vissen niet de tijd geeft om te groeien en zich voort te planten, dan is er over dertig jaar helemaal niets meer om te vangen.

De vissector wil verandering. Die probeert er alles aan te doen om duurzaam te vissen. Vissersvoorman Johan Nooitgedagt zegt te werken aan een goed certificeringssysteem. Ook de consument kan helpen, door te kiezen voor duurzame vis

Viswijzer geeft inzicht

Op www.goedevis.nl staat de Viswijzer. Hierin wordt gelet op de hoeveelheid bijvangst per vissoort is, maar ook op de mate van aantasting van het ecosysteem en de overbevissing.

Websites met meer informatie

www.goedevis.nl

www.wnf.nl

www.noordzee.nl

www.imares.nl

www.vissersbond.nl

Meer informatie leest u in ons uitgebreide achtergrondartikel.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant