toggle menu

Blokverwarming

Veel mensen die gebruik maken van blokverwarming, kwamen voor een grote verrassing te staan toen de jaarafrekening voor de stookkosten op de deurmat viel. De rekening was dit jaar onverklaarbaar hoog. Het ging om rekeningen van soms wel 3000 euro.

Wat is blokverwarming?

Bij blokverwarming wordt de woning door middel van een centrale ketel verwarmd. De ketel staat in een gemeenschappelijke ruimte van het complex. Vanaf de ketel lopen buizen die binnen in de woning op de radiatoren uitkomen.

Het is de eigenaar van een wooncomplex die ervoor kiest om het complex te verwarmen door middel van blokverwarming. Bij huurwoningen is dat de verhuurder of de woningbouwcoöperatie. Bij een koopwoning is dat de verenging van eigenaren (VvE).

 

De hoge rekening is voor bewoners onverklaarbaar. De eigenaren zoals de woningbouw of VvE leggen de schuld bij de energieleverancier. De energieprijzen zijn gestegen en die worden deze doorberekend aan de bewoners. Een andere verklaring volgens dezelfde eigenaren is de strenge winter van afgelopen jaar.

 

Wat kunt u doen en waar moet u zijn?

Als u het gevoel heeft dat de jaarafrekening niet klopt, dan is de eerste stap om naar de Woningcorporatie of Vereniging van eigenaren stappen. De eigenaar van de woning heeft voor de blokverwarming gekozen, en is dan ook verantwoordelijk voor de onderhoud van dit systeem. De eigenaar is ook de persoon die uiteindelijk de jaarafrekening aan de bewoner geeft.

 

Om het probleem bij de woningbouw of VvE aan te kaarten, kunt u gebruikmaken  van de voorbeeldbrief die advocaat Pim de Vos heeft gemaakt. Komt u er met de Woningbouw niet uit, dan kunt u naar de huurcommissie stappen.

 

Heeft u een koopwoning, dan moet u bij de vereniging van eigenaren zijn. Komt u er met de VvE niet uit, dan kunt u naar de kantonrechter stappen.

Lees meer in het uitgebreide artikel.

Meer over:

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant