toggle menu

Burgerinitiatief bijsluiter bij operaties

Radar deed in 2013 een oproep om het burgerinitiatief 'Schriftelijke Informatieplicht Medische Behandelingsovereenkomst' te ondersteunen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Smit wil dat patiënten bij medische ingrepen een schriftelijke toelichting krijgen. Het initiatief is inmiddels in de Tweede Kamer besproken. Wat is hier uitgekomen?

Het idee van het burgerinitiatief is simpel: de arts moet standaard de patiënt schriftelijke informatie meegeven over de aanstaande behandeling of operatie. Dit is nu nog niet standaard het geval. Nu moet de patiënt er expliciet om vragen. Patiënten weten vaak niet dat dit nu al hun recht is.

Huidige oplossingen niet toereikend

Onlangs werd het burgerinitiatief in de Tweede Kamer besproken met de minister van Volksgezondheid erbij. Het idee om patiënten meer informatie op papier mee te geven, werd positief ontvangen. Over de uitwerking is de politiek het nog niet eens. De website kiesBeter.nl werd expliciet in het debat genoemd als belangrijke informatiebron voor de patiënt. Echter, veel aandoeningen zijn hier nu nog niet terug te vinden. Ook het vaak genoemde implantatenregister – met alle informatie en bijwerkingen over implantaten - is er nog steeds niet.

Het burgerinitiatief is naar een idee van Maria Smit. Zij is zelf slachtoffer van een bekkenbodemmatje, een implantaat dat gebruikt wordt bij verzakkingen. Juridisch adviseur bij dit burgerinitiatief is hoogleraar privaatrecht prof. mr. Maurits Barendrecht, verbonden aan HiiL Innovating Justice. Radar ondersteunde het burgerinitiatief.

Het plenaire debat van 15 januari 2015 is hier terug te kijken.

De tekst van het burgerinitiatief kun je hier nalezen.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant