toggle menu

Chocola als wondermiddel

Het woord chocolade gaat vaak vergezeld met ronkende bijvoeglijk naamwoorden, zoals zijdezacht, sensueel, romig en weldadig. Chocola wordt echter niet vaak direct in verband gebracht met ‘gezond’. Toch komen we die omschrijving steeds vaker tegen. Net als bij rode wijn zou één chocolaatje per dag goed zijn voor hart en bloedvaten én positief werken bij depressies.  

Wie even googelt komt in een wereld van webwinkels en blogs terecht die elkaar de loef afsteken met de meest gezonde cacao. Het is werkelijk goed voor alles: goed voor hart en bloedvaten, goed voor tanden en botten, bescherming tegen kankercellen, enzovoorts. Maar dat niet alleen, door toevoeging van laag glycemische suikers in plaats van geraffineerde suikers is de chocolade ook nog eens goed voor de lijn. Snoep je slank en gezond!

Sommige fabrikanten gaan zo ver dat zij hun snoepjes als topproduct met bijbehorende prijzen wegzetten. Een voorbeeld hiervan zijn de chocolaatjes van Xoçai, van de Amerikaanse fabrikant MXI. Dit zijn chocolaatjes vol met antioxidanten. Voeg daar vruchten als de Acaibes (hoog in vitamine C) aan toe en je hebt een antioxidanten-bom die je leven zal veranderen. Dat is althans wat er op een honderdtal websites wordt bezongen. 

Ook in Nederland heeft MXI, het bedrijf achter de Xoçai chocolaatjes, inmiddels voet aan de grond. Dat gebeurt via een netwerkmarketingsysteem dat we kennen van bijvoorbeeld Herbalife of Tupperware. De peperdure chocolaatjes worden via ‘thuis-tastings’ aan de man gebracht, waar de meeste uitzinnige gezondheidsvoordelen aan de chocolade worden toegeschreven. De peperdure chocolade zou niet alleen beschermen tegen kanker, maar ook verlichting bieden bij zware spierziektes, afasie en chronische pijn. Ook kan het gebruikt worden als afslankproduct.  

Hoe ver mag je nou gaan om chocolade gezond te noemen? Niet zó ver volgens de European Food and Safety Authority (EFSA). Er is slechts één wetenschappelijk effect bewezen. Bepaalde soorten antioxidanten in cacao kunnen een positieve invloed hebben op de bloeddruk. Maar dat geldt niet alleen voor rauwe cacao. Alle overige claims zijn volgens de EFSA dan ook onbewezen en vervolgens door de Europese Commissie afgekeurd.

Daarnaast zeggen voedingsdeskundigen dat het bijna niet mogelijk is om antioxidanten via onze voeding op te nemen. Slechts 1 procent van onze eigen lichaamswaarde wordt aan antioxidanten opgenomen in het bloed. 

Xoçai wordt verkocht via een Multi Level Marketing systeem. Dat is een soort netwerk van thuisverkopers. Als je zelf ook verkoper wordt, kun je de chocolade goedkoper inkopen. Zonder korting kost een doos met 100 stukjes chocolade zo’n 145 euro. 

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant