toggle menu

Collectieve schadevergoeding

Met behulp van vier verschillende onderwerpen uit het afgelopen seizoen van Radar laten we zien hoe handig het zou zijn om gezamenlijk naar de rechter te stappen. Individuele consumenten zien in veel gevallen af van het ondernemen van juridische actie, omdat de kosten daarvan niet opwegen tegen het financiële belang van hun vordering.

In sommige landen in Europa bestaat er een goede methode om collectief te procederen. Zoals in Spanje en Portugal, waar er hele duidelijke regels zijn voor het opstarten van een collectieve schadeactie. Hierbij kan iedere consument gecompenseerd worden voor zijn schade met een geldbedrag. Volgens Sophie in ’t Veld, Europarlementariër D66, moet er een wetsverandering komen op Europees niveau. Op die manier krijgt iedere Europeaan dezelfde rechten.

De Consumentenbond ondervindt dagelijks de nadelen van het feit dat collectieve schadevergoeding niet mogelijk is in Nederland. Vanaf 15 maart 2011 is de bond een actie begonnen op Europees en nationaal niveau. Hier kunnen consumenten een steunbetuiging achterlaten.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant