Colour Catcher: toch niet probleemloos je was mengen

Iedereen die weleens de was doet weet het: gekleurde en witte was gescheiden houden. We zagen in de supermarkt Colour Catcher van K2r liggen. Met deze doekjes zou je probleemloos gekleurde en witte was kunnen mengen. Handig zou je denken, maar dat blijkt niet zo te zijn als we er dieper induiken.

De doekjes zijn bedoeld voor in de wasmachine. Je legt eentje onderin de trommel en daarbovenop je was. De verpakking belooft dat het doorlopen van kleuren voorkomt en je kunt dus gemengd wassen. Voor veel mensen een uitkomst, want het scheelt apart de wasmachine laten draaien.

Even bellen!

We plegen een telefoontje naar de klantenservice van Henkel, het bedrijf dat K2r Colour Catcher fabriceert. Al vrij snel blijkt dat je zwart en wit niet met elkaar moet mengen volgens een medewerker van de klantenservice. Gek, want dat staat niet op de verpakking. Rood en wit mengen blijkt ook niet te kunnen volgens de klantenservice. Zwart blijkt ook een lastige kleur, want dat is ook geen goede kleur om met andere kleuren te mengen. 'We adviseren altijd om wit apart te wassen, zwart ook.'

Wat zijn het voor doekjes?

Het ontbreekt op de verpakking aan informatie over wat voor doekjes het nu eigenlijk zijn. We lezen 'extra absorberende vezels' en 'maximale bescherming en schitterende kleuren'. Wat de werkzame stof is niet bekend bij de klantenservice.

Wat zegt de expert?

Jan van Esch is hoogleraar aan de TU Delft en hij is gespecialiseerd in chemische technologie. Hij zou ons alles moeten kunnen vertellen over de doekjes. Volgens Van Esch zou het kunnen zijn dat de doekjes een speciale voorbehandeling hebben gehad met een chemische verbinding die de eigenschap van die doekjes verandert. De vrijgekomen kleurstoffen die altijd wel enigszins verloren gaan bij het wassen worden dan opgevangen door het doekje. Zo worden ze uit het waswater verwijderd. Kleurstoffen worden in het dagelijks leven sowieso al afgebroken door zonlicht.

Conclusie

De belofte dat je je gekleurde en witte was kan mengen door de toevoeging van zo'n doekje blijkt al snel onderuit gehaald te zijn doordat de medewerker van Henkel aangeeft dat je een aantal kleuren apart moet wassen. Dan wordt de belofte van de verpakking dus ook niet waargemaakt. Daarmee bespaar je dan toch bijna drie euro voor veertien doekjes.

Ook interessant