toggle menu

De keerzijde van adblockers

Voor wie zich ergert aan reclame op internet is er een oplossing: adblockers. Fijn, dan speelt er geen advertentie af voor je een filmpje kan kijken, en ben je van die pop-ups verlost. Ten minste... Heeft het gebruik van adblockers alleen maar voordelen voor de consument?

Een adblocker verbergt niet alleen advertenties. Volgens cybercrime-expert Danny Mekic’ kunnen adblockers er ook voor zorgen dat je niet meer gevolgd wordt door websites. Omdat virussen zich kunnen verstoppen in advertenties zul je daar ook minder last van hebben.

Keerzijde

Maar zit er ook een keerzijde aan het gebruik van adblockers? Wout Funnekotter van Tweakers meent van wel. Het verdienmodel van het internet is gebaseerd op reclames. Als veel consumenten adblockers installeren, zullen internetsites en bedrijven veel inkomsten mislopen.Ze zullen andere manieren gaan zoeken om inkomsten te genereren, zoals het aanbieden van abonnementen voor hun site.

Mensen die content maken  moeten ook betaald krijgen, aldus de bedrijven. Op de lange termijn zal er dus een betaalmuur kunnen ontstaan, waardoor het internet niet meer gratis is.

Hoeveel procent van het Radar Testpanel wil een adblocker of gebruikt er al één? Lees de uitslagen de enquête.

Verschillende programma's

Wil je een adblocker installeren? Er bestaan verschillende programma's.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant