Digitale urinetherapie: grote onzin

Elke ochtend je eigen urine drinken heeft een heilzame werking, zo wordt weleens beweerd. Wil je wel de lusten maar niet onsmakelijke lasten, dan kun je kiezen voor digitale urinetherapie.

Soms wijzen kijkers de redactie op grappige of onzinnige zaken die ze tegenkomen op internet. Zo kregen we een mailtje met een link naar een webshop waar allerlei vormen van digitale homeopathie worden aangeboden. Zo ook digitale urinetherapie. Opvallend genoeg voor de redactie om verder onderzoek te doen.

Urinetherapie is een ietwat onsmakelijke therapie. Er zijn mensen die geloven dat het drinken van urine heilzaam is voor het lichaam. Urine bevat namelijk alle afvalstoffen van het menselijk lichaam en het zou goed zijn om deze nog een keer tot je te nemen.

Je immuunsysteem zou verbeteren als de urine nog een keer door je lichaam wordt verwerkt en het zou mogelijk ook allerlei ziektes en ontstekingen voorkomen. Wel wat onfris, want bij reguliere urinetherapie is het de bedoeling dat je dagelijks urine tot je neemt. Ochtendurine wel te verstaan, elke dag een glaasje.

Gedigitaliseerde urine

Dit stoot veel mensen af. Maar daarvoor is nu dus een oplossing. Via de website Tachyon kun je een setje buisjes bestellen om daarin je ochtendurine op te sturen. Je krijgt het dan in gedigitaliseerde vorm weer terug.

Dagelijks luisteren naar de gedigitaliseerde versie van je eigen ochtendurine zou hetzelfde effect hebben als het dagelijks drinken van je eigen plas, alleen dan zonder de vieze bijsmaak.

Appelsap

We nemen de proef op de som en bestellen twee sets van de DUST-therapie. Dit staat voor digitale urine- en speekseltherapie. Voor deze tests betalen we 189 euro, hiervoor krijgen we 2 wattenstaafjes voor speeksel en 2 buisjes voor ochtendurine toegezonden. We sturen één buisje met ochtendurine terug en één met appelsap, één wattenstaafje met menselijk speeksel en één met speeksel van een kat.

Een paar dagen na het verzenden van de monsters ontvangen we een pakketje met een mp3-spelertje met de geluidsbestanden. Opvallend genoeg geven de verschillende monsters allemaal dezelfde bromtoon: er is dus geen verschil te horen tussen appelsap of menselijke urine, of tussen menselijk en dierlijk speeksel.

We leggen de testresultaten voor aan mevrouw De Jong, voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij. Mevrouw de Jong geeft aan dat het drinken van urine geen enkel positief effect op het lichaam heeft. Daarnaast noemt ze de digitale vorm van deze therapie 'onzin en oplichterij'. 'Ik zou geen vertrouwen hebben in een laboratorium dat appelsap en urine niet van elkaar kan onderscheiden.'

Echte homeopathie

Ook leggen we de testresultaten voor aan homeopatisch arts Ton Nicolai. Hij wijst erop dat deze vorm van digitale therapie, die ook wel valt onder wat op de webshop digitale homeopathie wordt genoemd wordt, geen onderdeel uitmaakt van de reguliere homeopathie. 'In de reguliere homeopathie werken we niet met lichaamseigen stoffen. Ook niet de digitale vormen van stoffen.' Het heeft dus weinig te maken met het voorschrijven van homeopatische medicijnen.

Dokter Nicolai spreekt in het item namens de AVIG, de vereniging van Artsen Voor Intergrale Geneeskunde. Zij hebben ook een schriftelijke reactie geformuleerd.

Onzin

Natuurlijk is het zo dat mensen die geloven in een bepaalde therapie daar zeker baat bij kunnen hebben. Radar heeft dit willen onderzoeken en deskundigen gevraagd wat hun visie op deze therapie is. Zij komen tot de conclusie dat het hier gaat om iets dat geen effect heeft en eerder valt onder oplichting dan therapie. Bekijk vooral ook het item.

Forumreacties (32)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 24-04-2015 11:59
  Elke ochtend je eigen urine drinken heeft een heilzame werking, zo wordt weleens beweerd. Wil je wel de lusten maar niet onsmakelijke lasten, dan kun je kiezen voor digitale urinetherapie.

  De informatie uit je ochtendurine wordt dan omgezet in geluidsgolven en elke ochtend een mp3'tje afluisteren zou dezelfde versterkende effecten hebben op het lichaam.

  Hoe werkt deze digitale homeopathische therapie en wat vinden artsen en klassieke homeopaten van deze digitale revolutie in de alternatieve therapie?

  Maandag 27 april in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/27-04-2015/urinetherapie/
 • K
  • kokka
  • 24-04-2015 12:57
  als je dit geloofd heb je teveel urine gedronken denk ik .
 • T
  • tenormin
  • 24-04-2015 14:33
  Zal best wel ergens goed voor zijn, alleen, laat dit maar aan me voorbijgaan.
Alle reacties (32)

Ook interessant