toggle menu

DSB: De Compensatie

DSB gaat wat doen aan de te hoge hypotheken en zeer dure koopsompolissen. In Radar maken DSB en de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, die opkomt voor de belangen van gedupeerde DSB-klanten, bekend wat de oplossing inhoudt.

Althans, dat was de bedoeling. Op het laatste moment heeft de DSB Bank besloten niet naar de uitzending te komen omdat er nog niet op alle punten overeenstemming is over de oplossing. Jelle Hendrickx van Stichting Steunfonds Probleemhypotheken legt in de uitzending uit wat de beoogde oplossing zou zijn en waar ze vast zijn gelopen.

Het doel van de oplossing is de relatie te herstellen tussen de hoogte van de hypotheek, de waarde van de woning en het inkomen van de klant.

Dit alles moet genormaliseerd zijn binnen 10 jaar.

De oplossing waar over gepraat wordt, bestaat uit de volgende vijf punten:

  1. De maandrente wordt waar nodig verlaagd en vastgezet voor 10 jaar
  2. Klanten wordt een bankspaarhypotheek aangeboden waarmee ze een gegarandeerd eindkapitaal opbouwen om een deel van de hypotheek mee af te lossen
  3. Overbodige koopsompolissen worden waar nodig teruggestort in de hypotheek om deze bijvoorbeeld te verlagen
  4. Minimaal de waarde van DSB-beleggingsverzekeringen zoals Hollands Welvaren en Profijtplan gaat gebruikt worden voor de opbouw van de bankspaarhypotheek
  5. De kredieten die elders afgesloten zijn door klanten van DSB omdat ze de maandlasten niet meer konden betalen, worden overgenomen door de DSB Bank

Het is op het moment van uitzending onbekend wanneer DSB en de stichting er uit gaan komen.

Twee stichtingen

  • Stichting Hypotheekleed Deze stichting gaat voor de collectieve aanpak. Aanmelding kost u 59 euro. Ga voor meer informatie naar www.hypotheekleed.nl.
  • Stichting Steunfonds Probleemhypotheken Deze stichting kiest voor de individuele aanpak. Aanmelding kost 75 euro. Heeft u zich al aangemeld bij Stichting Hypotheekleed en 59 euro betaald, maar wilt u zich ook hier aanmelden, dan hoeft u maar 26 euro te betalen. Ga voor meer informatie over deze stichting naar www.dsbramp.nl.

Of praat mee op het forum

Ook interessant