Forse premiestijging autoverzekering

Premies voor autoverzekeringen schieten omhoog. En dat terwijl ze een aantal jaar geleden steeds goedkoper werden.

Radar krijgt veel klachten binnen over de forse stijging van de autoverzekeringpremies. Mensen worden geconfronteerd met stijgingen van wel 45 procent. Mag dat zomaar, en hoe kan het dat de premies zo fors stijgen?

Lees hier de reactie van Allianz

Lees hier de reactie van het Verbond van Verzekeraars

Lees het nieuwsbericht op de website van Kifid

Schokkend

Frans Schoon uit Tilburg schrik zich rot als hij een mailtje van zijn verzekeraar opent. De premie voor zijn autoverzekering schiet omhoog met wel 45 procent. Betaalde hij eerst €40,34 voor een all-risk verzekering bij Allianz, straks is dat €58,60. Een stijging van wel 45 procent dus.

Bij de mail zit weinig uitleg. Frans is een jaartje ouder geworden en ook de vele schades van andere automobilisten, en het heftige weer maken dat de premie stijgt.

Enigszins verbolgen belt hij met Allianz, maar ook daar krijgt hij niet meer duidelijkheid over de reden van de forse verhoging. Hij zegt meteen zijn verzekering op en stapt over naar een andere verzekeraar waar hij wel een lagere premie betaalt.

Concurrentie

De afgelopen jaren is heel veel geconcurreerd op het gebied van autoverzekeringen. De verzekeraars hebben met stuntpremies geprobeerd om zoveel mogelijk klanten te lokken. Lage premies dus, terwijl er wel meer, en steeds duurdere schades zijn. En dan werkt het weer ook nog eens niet mee.

Reden voor De Nederlandse Bank (DNB) om de autobranche te verzoeken hogere buffers aan te houden. DNB maakt zich zorgen over de reserves van de verzekeraars. Er moet natuurlijk altijd voldoende in kas zitten. Premieverhogingen konden dus niet uitblijven en daarom wordt bijna iedereen geconfronteerd met stijgingen van de verzekeringspremie.

Nieuw contract

Ook bij het Kifid, het klachteninstituut van de verzekeringsbranche, komen veel klachten binnen over de forse premiestijging. In twee zaken heeft het klachteninstituut uitspraak gedaan en gezegd dat bij een stijging boven de 10 procent eigenlijk geen sprake mag zijn van stilzwijgende verlenging.

Er moet dan een nieuw contract worden opgesteld en dat betekent ook dat de klant dat nieuwe contract zal moeten accepteren. De verzekeraar moet dus akkoord krijgen voor de verhoging en niet, zoals nu veel gebeurt, gewoon een nieuwe, veel hogere premie afschrijven.

Het Verbond van Verzekeraars is het niet eens met deze uitspraken en overweegt om in hoger beroep te gaan tegen het eigen klachteninstituut.

Het Verbond benadrukt dat een autoverzekering altijd opgezegd kan worden en dat de klant dus altijd weg kan. Daarnaast maakt het Verbond zich zorgen over mensen die mogelijk onverzekerd rond gaan rijden. Als mensen het nieuwe contract niet accepteren, is de redenering, dan stopt de verzekering. Als deze klanten dan niet elders een contract afsluiten, rijden ze dus onverzekerd rond en dat mag niet in Nederland.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant