toggle menu

Geen aircoolers van BlueGood

Het was heet afgelopen zomer. Veel mensen zochten iets om hun huis te koelen. Aircoolers leken de oplossing. Er was een grote run op de mobiele airconditioningapparaten en ze waren bijna overal uitverkocht. Maar bij BlueGood.nl waren ze nog wel te bestellen. Veel consumenten deden dat ook, maar de levering bleef uit.

Zo ook bij Alexia Bakker. 'We wilden de airco op de slaapkamer neerzetten, maar hij is nooit gekomen. Op de site stond een levertijd van 1 tot 3 werkdagen.' De beloofde levertijd wordt ruim overschreden, want een maand later wacht Alexia naar steeds op haar aircooler.

Alexia mailt BlueGood. Ze krijgt berichten met verschillende strekking terug. 'Elke keer met een ander excuus. In de eerste mail stond: "wegens enorme drukte zijn we afhankelijk van de leveranciers". Bij een volgende mail kreeg ik te horen dat ze een extern bedrijf hebben ingehuurd om de achterstand van de koelers weg te werken. Ik wilde ze bellen, maar ze hadden geen telefoonnummer. Vond ik achteraf heel apart', aldus Alexia. Na twee maanden wachten wil ze af van haar bestelling. 'Ik eis mijn geld terug en ik ga ook aangifte bij de politie doen', zegt Alexia.

Alexia blijkt niet de enige te zijn. Bij de politie komen in de periode van juli, augustus en september 58 aangiftes binnengekomen over BlueGood.nl. Honderden klanten doen hun beklag online en ook bij Radar komen tientallen e-mails binnen van consumenten.

Bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) onderzoeken ze aangiftes die binnenkomen ten aanzien van oplichting via onder andere webwinkels. Gijs van der Linden van het LMIO: 'Als een consument een bestelling doet via een webwinkel en het product wordt niet binnen de voorgestelde periode bezorgd, kan ik me voorstellen dat een consument zich bedrogen voelt. Maar dat is geen bedrog in de zin van strafrecht. Wij noemen dat een gevoelsmatige oplichting en geen strafrechtelijke oplichting'.

Bij het LMIO zien ze in het geval van BlueGood.nl dat de helft van de 58 aangiftes zijn ingetrokken. In sommige gevallen omdat de consumenten het product alsnog hebben ontvangen. Anderen hebben uiteindelijk hun geld terug gekregen. Voor het LMIO dat is een aanleiding om te concluderen dat er in dit geval geen sprake is van een strafbaar feit.

Alexia heeft uiteindelijk haar geld terug gekregen. Maar toch voelt zich er niet prettig bij: 'Ik kreeg een mail dat ze vernomen hadden dat ik aangifte had gedaan bij de politie. Ik moest de aangifte intrekken. Als ik dat niet zou doen dan zouden zij er werk van maken en dan zouden de bijkomende kosten voor mijn rekening zijn'.

Janny van der Toorn heeft eind juli ook een aircooler van 60 euro besteld bij Bluegood.nl. Zij heeft tot nu toe nog niks ontvangen. Toen ze het bedrijf mailde om de bestelling te annuleren, kreeg ze een mail terug dat het niet mogelijk was. Ze moest eerst wachten op het product, daarna zou ze het terugsturen als het niet bevalt. Volgens advocaat consumentenrecht Caspar Janssens is dit onzin: 'Je hebt altijd recht op je geld terug. Je kunt aanspraak maken op het herroepingsrecht. Binnen 14 dagen nadat je het product hebt ontvangen moet je de overeenkomst ontbinden en binnen veertien dagen daarna het product terugsturen. Hierbij hoef je geen reden op te geven. Het kan je gewoon niet bevallen. Je kunt ook altijd een koop ontbinden. Ook als je het product nog niet hebt gekregen. Een bedrijf kan niet zeggen dat het product al onderweg is en niet meer geannuleerd kan worden'.

Een andere consument die ons benaderde, is Dinie de Vries van Wissen. Ook zijn heeft bijna twee maanden op haar aircooler moeten wachten. Het apparaat is eind september bezorgd, maar ze wil de aircooler niet meer en wil haar cooler terug sturen. Maar nu blijkt dat er geen retouradres bij het pakket zit. 'Gek word je ervan', zegt ze. 'Moet je weer mailen om een adres te krijgen'. Daarnaast verbaast ze zich over de retourvoorwaarden die ze in de mail krijgt.

Retourvoorwaarden BlueGood.nl:

Let op! Zorg ervoor dat uw bestelling wordt teruggestuurd op dezelfde manier zoals u het heeft ontvangen. Zonder vingerafdrukken, gebruikerssporen en netjes ingepakt. Als een van deze onderwerpen van toepassing zijn kunnen we u maximaal 50% van uw aankoopbedrag vergoeden.

Dinie: 'Dit is natuurlijk belachelijk, ik durf de aircooler nauwelijks vast te pakken'. Ook dit is onzin volgens Caspar Janssens: 'Een normaal bedrijf zou dat nooit doen. Dit is pure bangmakerij. Standaardregel is dat je in het kader van de bedenktijd een product hetzelfde mag behandelen als je in de winkel zou doen. Dat je het niet zou mogen aanraken is dus onzin'.

Wij hebben natuurlijk het bedrijf Bluegood.nl benaderd voor een reactie. De eigenaar laat weten dat er leveringsproblemen zijn doordat er postpakketten bij TNT vermist zijn geraakt. Het bedrijf heeft dat niet gecommuniceerd met de consument omdat ze eerst het onderzoek van TNT wilden afwachten.

TNT laat in een reactie weten dat ze bevestigen dat ze een aantal zendingen met aircoolers voor bluegood.nl hebben getransporteerd van China naar Nederland. Om hoeveel aircoolers het gaat, kan TNT niet zeggen. Ze hebben een groot onderzoek ingesteld waarom deze zending vertraagd werd. Intussen kunnen ze bevestigen dat de vertraagde zendingen op 1 oktober kunnen worden afgeleverd.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant