Gereclaimde foto’s op Facebook verdwenen

Op 1 februari 2015 vernieuwt Facebook zijn voorwaarden. Deze nieuwe spelregels hebben al veel stof doen opwaaien, maar is er wel iets veranderd? En ben je overgeleverd aan de commerciële grillen van het bedrijf, of kun je jezelf daartegen beschermen? Radar zoekt het uit.

Op 1 februari gaan de nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook van kracht. In deze voorwaarden staat duidelijk omschreven wat Facebook met jouw foto’s mag doen. Zoals jouw profielfoto gebruiken voor commerciële doeleinden. Voor veel mensen is dit schrikken en er is dan ook veel ophef om ontstaan.

Het lijkt erop dat jouw eigen foto’s niet alleen van jou zijn. Ook presentator en programmamaker Sipke Jan Bousema en uitvinder Willem van Leunen schrokken hier behoorlijk van. Ze bedachten de app Reclaim, waarmee je je foto’s kan watermerken.

Onaantrekkelijk voor commerciële doeleinden

Door een piepkleine tekst door de foto, kan je duidelijk maken dat de foto van jou is en wordt deze oninteressant voor commerciële doeleinden. Je foto’s zijn juridisch niet beschermd, maar wel een stuk minder aantrekkelijk om te gebruiken.

De app had meteen een aantal enthousiaste gebruikers. Waaronder Monique Mak, lerares internet en social media op het ROC in Hoorn. Ze nam het zeggenschap over haar foto’s terug door ze te watermerken. Haar oude foto’s verwijderde ze van Facebook.

Tot zover niets aan de hand. In een paar weken kwamen er honderden gebruikers en werden in totaal zo’n 12.000 foto’s gereclaimed. Sipke Jan en Willem verschenen in de media om over hun app te praten. En toen gebeurde er iets vreemds. Tien minuten nadat ze bij BNR Mediazaken over Reclaim hadden verteld, lag hun website eruit….

Tegengewerkt door Facebook

En ook bij Monique gebeurde iets vreemds op haar profiel. Haar album met gereclaimde foto’s verdween en haar albums met oude foto’s werden teruggeplaatst. Dit alles zonder dat ze hiervan op de hoogte werd gebracht door Facebook. Ook andere gebruikers merkten dat hun gewatermerkte foto’s verdwenen en de oude albums teruggeplaatst werden.

Dat was niet het enige, ook de Facebook-pagina van Reclaim kreeg het van hogerhand te verduren. De pagina raakte herhaaldelijk likes kwijt, soms wel 200 in één klap. Mensen bevestigden dat hun like inderdaad 'automatisch' was verdwenen, zonder actie of toestemming van hun kant.

Sipke-Jan en Willem zijn erg verbaasd door deze actie en snappen niet waarom de app, die eerst werkend was, zo abrupt een halt werd toegeroepen.

Meer over dit onderwerp

Forumreacties (14)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 23-01-2015 14:05
  Op 1 februari 2015 vernieuwt Facebook zijn voorwaarden. Deze nieuwe spelregels hebben al veel stof doen opwaaien, maar is er wel iets veranderd? En ben je overgeleverd aan de commerciële grillen van het bedrijf, of kun je jezelf daartegen beschermen? Radar zoekt het uit.

  Maandag 26 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
 • H
  • Har06
  • 23-01-2015 14:34
  Ben benieuwd wat Radar te melden heeft.

  Facebook legt alles bloot wat je op Facebook neerpent, er mee omgaan zoals je met alle privé zaken denkt te moeten omgaan 🤨:
 • J
  • Julie4444
  • 23-01-2015 16:13
  Radar zoekt het uit.


  Wat, hoe je advertenties en scripts blokkeren moet, of wat er in de voorwaarden staat?
Alle reacties (14)

Ook interessant