toggle menu

Globe bonnen waardeloos door faillissement

Mensen die cadeaubonnen hebben gekregen van het Globe reisbureau, zien hun vakantie in rook opgaan. Globe is namelijk een dochteronderneming van het failliete Oad, waardoor de Globe-bonnen waardeloos geworden zijn.

Veel mensen hebben reischeques ontvangen van forse bedragen. Bij Radar zijn bedragen bekend tot wel 2500 euro. Het gaat dan vaak om een cadeau dat ontvangen is bij een bijzondere gebeurtenis, zoals een pensioen of een huwelijksfeest. Dit cadeau en de droom van een vakantie vervliegt dus voor bezitters van Globe-bonnen nu Oad failliet is.

Schijn van garantie

Ze kunnen ook geen beroep doen op het garantiefonds SGR, dat andere gedupeerden wel compenseert. In de voorwaarden van de SGR staat dat de garantie niet geldt voor de bonnen van een reisbureau.

Dit is voor veel mensen als een totale verrassing gekomen, omdat op de bonnen wel het logo van de SGR vermeld staat. Dit logo is er volgens de SGR opgezet, omdat Globe als reisbureau aangesloten is bij het garantiefonds. Dat wil echter niet zeggen dat de bonnen óók onder de garantie vallen.

De SGR heeft in de algemene voorwaarden duidelijk vermeld dat de garantie niet voor de bonnen geldt deze mensen hadden dat dus kunnen weten. Omdat dit in de algemene voorwaarden is opgenomen, hebben de gedupeerden juridisch gezien weinig kans van slagen.

D-reizen

Ook bij D-reizen, die een groot deel van de reisbureau’s van Globe overneemt, kunnen deze gedupeerden niet terecht. Er zou in totaal voor ruim 9 ton aan cadeaubonnen in de omloop zijn. D-reizen kan geen coulanceregeling aanbieden omdat dit bedrag te hoog is.

Voor gedupeerden zijn er 3 opties:

Aanmelden bij een curator.

Gedupeerden kunnen zich melden bij de curator door een email te sturen naar:

[email protected] In deze mail dient vermeld te worden:

- dat het gaat om cadeaubonnen van Globe,

- wat de waarde van de cadeaubonnen is en

- dat er nu dus een vordering is op Oad/Globe van dat bedrag.

Het is verstandig om bij deze mail een scan te voegen van de cadeaubonnen.

Er kan ook een brief verstuurd worden aan de curator, doe dit aangetekend en voeg ook hier kopieën van de bonnen toe.

Het adres is:

Daniels Huismans

Tav afdeling insolventie

Postbus 31

7600 AA Almelo

Vergoeding door loterij

Mensen die bonnen hebben gewonnen bij de Postcodeloterij of bij de Vriendenloterij, worden door de loterij zelf vergoed. Zij zijn daarover per brief geïnformeerd.

Korting via reisbureau Thomas Cook Travel

Mensen die nu waardeloze bonnen hebben kunnen een korting krijgen bij de reisbureau’s van Thomas Cook Travel Shop. Het gaat dan om een korting van 10% tot een bedrag van 1500 euro, voor alles daarboven geldt een extra korting van 5% met een maximum van 250 euro.

Meer over:

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant