'Gratis' advies WOZ-bezwaar

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je huis, dan kun je bezwaar maken tegen deze beschikking. Dit kan je vele euro’s aan gemeentelijke belastingen schelen. Bureaus spelen hier handig op in door mensen 'gratis' te helpen met het versturen van een bezwaarschrift. Maar waar komt de rekening uiteindelijk terecht?

WOZ, Waardering Onroerende Zaken

Alle huiseigenaren ontvangen jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente waar ze wonen. Er wordt gekeken naar de ligging, inhoud en oppervlakte van je huis en op basis hiervan komt de gemeente tot een schatting van de marktwaarde van je huis. Deze waarde wordt o.a. gebruikt om gemeentelijke belastingen en heffingen te bepalen. Mocht je het niet eens zijn met de hoogte van je woning dan kun je hiertegen bezwaar maken bij de gemeente. Veel gemeenten proberen de drempel om bezwaar te maken te verlagen door online formulieren te plaatsen of door spreekuren te organiseren, maar er zijn nog genoeg mensen die hulp kunnen gebruiken bij hun bezwaar. Als burger heb je namelijk recht op juridische bijstand en als je de procedure wint, betaalt de gemeente de proceskosten.

'No cure, no pay'

Adviesbureaus maken elk jaar rond februari en maart veel reclame, want dan is de WOZ-beschikking weer op de mat gevallen. Op basis van 'no cure, no pay' helpen zij je met het bezwaarschrift. Als de WOZ-waarde gelijk blijft, betaal je niets maar levert het je ook niets op. Als de WOZ-waarde daalt, dan betaal je voortaan lagere gemeentelijke belastingen én verdient de adviseur een vastgesteld bedrag dat door de gemeente wordt betaald. Sommige bureaus brengen daarnaast nog een percentage van het bespaarde bedrag aan belastingen in rekening.

Volgens cijfers van de Waarderingskamer is het aantal bezwaren dat huiseigenaren indienen via een adviesbureau relatief gestegen. De Nederlandse gemeenten hebben in 2014 in totaal ruim 7 miljoen euro uitbetaald aan proceskostenvergoeding. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is van mening dat huiseigenaren het beste zelf bezwaar kunnen aantekenen om zo de kosten voor de gemeenten laag te houden.

Reactie Vereniging Eigen Huis

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet ook dat gemeenten meer hun best doen om het de huiseigenaren gemakkelijk te maken, maar: 'deze bureaus zijn er niet voor niets; sommige gemeenten zijn behoorlijk hardnekkig in het opsturen van verkeerde OZB-aanslagen. En dan is juridische hulp zeer welkom. Toch blijft het opletten, want je hebt geen diploma nodig om zo’n bedrijf op te zetten.'

Stappenplan: bezwaar of beroep tegen WOZ-beschikking

Het kan zijn dat je het niet eens bent met de schatting van de gemeente. In dat geval kun je er bezwaar tegen maken. Dit kun je zelf doen! Wanneer jouw bezwaar wordt afgewezen, kun je tegen die beslissing in beroep gaan. Radar helpt je met deze procedures door middel van een stappenplan.

Forumreacties (11)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 11-03-2016 13:25
  Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je huis, dan kun je bezwaar maken tegen deze beschikking. Dit kan je vele euro’s aan gemeentelijke belastingen schelen.

  Bureaus spelen hierop handig in door mensen ‘gratis’ te helpen met het versturen van een bezwaarschrift. Maar waar komt de rekening uiteindelijk terecht?

  Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/14-03-2016/gratis-advies-woz-bezwaar/

  Maandag 14 maart in Radar, 20:30 uur op AVROTROS, NPO 1
 • K
  • kokka
  • 13-03-2016 12:25
  Commerciële bedrijven doen dingen niet gratis. Uiteindelijk komt het geld hiervan gewoon van de belastingbetaler.
  Net als al die 'stichtingen' die namens grote groepen mensen allerlei claims indienen. Dit heeft slechts tot doel de oprichter van de stichting zoveel mogelijk geld op te leveren. Of de mensen er nu wel of niet op vooruit gaan maakt ze niets uit.
 • A
  • Aike68
  • 14-03-2016 20:29
  Hoe zit het met de WoZ waarde op een stuk land waar agrarische doeleinden 2 op zit want sinds 2 jaar heeft de gemeente hier een WoZ waarde op gegooid van €5000 dit komt omdat ik het niet bewerk als dusdanig voor agrarische doeleinden. Nu kom ik hierdoor niet in aanmerking voor kwijtscheelding van gemeentelijke belastingen en dat met een uitkering van de socialedienst.
Alle reacties (11)

Ook interessant