Haarschubben en haarbreuk: te herstellen met shampoo?

Hoe is het met jouw haarschubben gesteld? Of heb je veel last van haarbreuk? Een speciale shampoo moet dat kunnen herstellen. Feit of onzin?

L'Oreal adverteert met hun Elvive Anti-Haarbreuk Shampoo, verrijkt met Cement-Ceramide. Daarmee zou je dus haarbreuken en haarschubben kunnen opvullen. Klinkt grandioos, maar hoe werkt het? Radar belt met L'Oreal en die zegt dat anti-haarbreuk de haarschubben weer sluit. Normaliter vind je schubben alleen bij vissen, maar ze zitten kennelijk ook in je haar. Je kan zien of je haarschubben openstaan door je haar onder een microscoop te leggen. 'Als je haar aan de onderkant wat meer pluist, of halverwege, dan staat je haarschub open', zo legt L'Oreal uit. Gebroken haar dat echt is afgebroken kan je niet  herstellen met de shampoo.

Wat is Cement-Ceramide?

Dat is een 'natuureigen stof die het ceramide in je jaar verzorgt'. De fabrikant noemt dat dan cement.

Hoe werken die schubben?

Patrick Kemperman is dermatoloog van het AMC en het Waterland Ziekenhuis. Hij legt uit hoe haarschubben werken. 'Een haar bestaat uit merg en daaromheen schors, schubben die dakpansgewijs zijn opgebouwd. Als het schors kapot is kan een haar niet meer herstellen. Die schubben kunnen door invloeden van buitenaf (föhnen of borstelen) beschadigen en van structuur veranderen.' Kemperman legt uit dat de schubben dan open gaan staan waardoor je haar poreus en kwetsbaarder wordt.

'Een breuk is een breuk'

Verder legt Kemperman uit dat siliconen, die in conditioners zitten, ervoor kunnen zorgen dat de structuur van die schubben genormaliseerd wordt. 'Dat zit ook in deze shampoo.' Over de belofte dat deze shampoo gebroken haar herstelt zegt Kemperman dat dat onzin is. 'Een breuk is een breuk en wat kapot is kan je niet meer heel maken.' Kemperman zegt dat er weinig onderzoek is gedaan naar Cement-Ceramide. 'De werkzame stoffen zijn vooral de silicoonachtige preparaten die ervoor zorgen dat de dakpanconstructie weer normaal wordt.'

Wat helpt wel?

Je moet vooral geen agressieve shampoo gebruiken. 'Föhn je haar niet en borstel je haar niet als het nat is. Gebruik geen elastiekjes. Gebruik wel conditioner!'

Meer over:

Ook interessant