toggle menu

Hernia-operaties niet vergoed

Afgelopen mei besteedde Radar aandacht aan de vergoedingen rondom de PTED; een relatief nieuwe operatietechniek waarbij de hernia niet meer via een snee in de rug wordt verwijderd, maar via een klein gaatje in de zij. De ingreep is minder ingrijpend en heeft spectaculaire resultaten: binnen twee uur kunnen patiënten pijnvrij naar huis.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert zorgverzekeraars over het wel of niet vergoeden van operaties en ziet in de PTED techniek een experimentele operatie. Het orgaan adviseert verzekeraars daarom de ingreep niet te vergoeden.

Onvoldoende bewezen

Om in aanmerking te komen voor het zorgpakket, moet iedere behandeling onderbouwd zijn door twee dubbelblinde studies. Dit is ‘conform de stand van de wetenschap en de praktijk’, zoals dat heet. De PTED is niet effectief bewezen met twee dubbelblinde studies en verzekeraars mogen daarom vergoeding weigeren.

Inmiddels zijn er echter duizenden patiënten succesvol geopereerd. Zelfs patiënten die op medische indicatie worden geopereerd, vissen achter het net. Zij moeten duizenden euro's uit eigen zak betalen, terwijl pijnbestrijding wel wordt vergoed.

Volgens patiënten gaat het zorgverzekeraars vooral om de kosten. De PTED is per operatie zo'n 3000 euro duurder dan andere herniaoperaties. Om deze reden zou het CVZ wetenschappelijke argumenten misbruiken om de operatie buiten de deur te houden.

Bij eerdere adviezen noemde het CVZ de techniek namelijk nog ‘internationaal gebruikelijk’ en werd de operatie nog gewoon vergoed. Volgens patiënten laat het CVZ de wetenschappelijk onderbouwing te zwaar wegen ten opzichte van de praktijk.

Oordeel gerechtshof

Dit is ook het oordeel van het gerechtshof Amsterdam. Afgelopen december oordeelde het hof in een hoger beroep in het nadeel van verzekeraar ASR. Die weigert te vergoeden op basis van het CVZ-advies. Volgens de rechter wordt er echter te weinig rekening gehouden met de internationale praktijk. In het buitenland wordt de PTED namelijk genoeg uitgevoerd om de techniek als geaccepteerd te beschouwen.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant