Hoe gezond is een maaltijd uit een pakje?

Het is al avond en je wilt lekker snel iets op tafel hebben. Je besluit te kiezen voor een maaltijd uit een pakje of een lekkere kant-en-klare saus die snel klaar is. Je kijkt op het etiket voor de voedingswaarden, maar kloppen deze wel?

Fabrikanten zetten de voedingswaarden per 'bereid product' op de verpakking, maar wat houdt dit precies in? Het is een vaag begrip, waarvan mensen niet precies weten wat het inhoudt. Bereid product is het product inclusief toevoegingen die je zelf nog moet doen, zoals bijvoorbeeld een groentepakket, rijst en water. Hierdoor worden de echte voedingswaarden verdoezeld en wordt de consument dus misleid.

Variëren op een maaltijd uit een pakje

Foodblogger Leonie ter Veld, bekend van Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl kookt in de Radar-uitzending het maaltijdpakket Marokkaanse couscous van het huismerk van Albert Heijn. Zij maakt graag gebruik van pakjes, maar kijkt lang niet altijd naar het exacte recept op de verpakking.

Doordat ze varieert in ingrediënten wijkt ze af van wat op het pakje staat en dus kloppen de genoemde voedingswaarden niet meer. Meesterkok Rudolph van Veen gaat ook aan de slag met de Marokkaanse couscous van de Albert Heijn. Hij voegt ander vlees en groenten toe, ook hier kloppen de voedingswaarden niet meer. Als consument kun je dus nooit precies weten wat je eet.

Voedingswaarden van onbereid product

Door deze vermelding van een bereid product, kunnen consumenten producten onderling niet vergelijken. De Consumentenbond streeft ernaar dat fabrikanten op den duur allemaal de voedingswaarden van een onbereid product op de verpakking zetten. Consumenten weten zo precies hoeveel suiker, vet en zout ze binnenkrijgen.

Hartelijk dank aan Kookstudio Keizer Culinair Den Haag voor het beschikbaar stellen van de locatie voor opnames.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant